2014. Április 18. péntek
|
Andrea, Ilma névnapja
A dohányzás sietteti, a túlsúly kitolja a menopauza kezdetét
[Életmód] 2012.04.23 14:00

Egy új tanulmány szerint a nők fiatalkori életmódja hatással van a menopauza kezdetére. A leginkább befolyásoló tényező a dohányzás és a testtömeg-index – mondják a szakértők.

„Megállapítottuk, hogy azoknál a nőknél, akik dohányoztak, két évvel korábban jelentkezett a menopauza, mint azoknál, akik nem” – mondta Dr. Danielle Morris kutatásvezető. A testsúly ugyanakkor ellentétes hatást gyakorol. A túlsúlyosaknál ugyanis átlagosan egy évvel később jelentkezett a menopauza, mint a normál testsúlyú nőknél.

Morris hozzáteszi ugyanakkor, hogy a menopauza kezdetét számos tényező befolyásolhatja, ők kutatásuk során csak e kettő tényezővel találtak összefüggést. Az eredmények azért fontosak, mert a klimax számos krónikus betegség kockázati tényezője lehet.

Jelen kutatásban Morris és csapata 51 ezer 40 és 98 év közötti nő adatait használta fel, közülük már 21500-an átestek a menopauzán. A vizsgálat során korukról, súlyukról és életmódbeli szokásaikról kérdezték a résztvevőket - számol be a Fox News.

OrientPress Hírügynökség
Készítette: © Kelesys Kft. | www.kelesys.hu