2014. Április 20. vasárnap
OrientPress Klubtagság
Forródrót
klubtagjainknak
| Regisztráció a klubtagságra | Belépés
Keresés a hírekben :
Szamárháton érkezett Jézus Krisztus a belvárosba
280:280A mai világban a család, a templom és az iskola megszokott közege már nem elegendő az evangélium közvetítésére, korszerű formákat kell találni Jézus üzenetének képviseletére. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) formabontó flashmob keretében, Krisztus budapesti sétájával kívánta korszerű formába önteni a húsvét mondanivalóját.

Friss hírek:
Júliustól szülésznő is végezhet terhesgondozást
Olcsóbb lesz lakáshitel a jó múltú adósoknak
Biztonsági jel lesz a földszerződéseken
Nem emeli a jegyárakat a Balatoni Hajózási Zrt.
Idollá silányultak ősi szimbólumaink
Szamárháton érkezett Jézus Krisztus a belvárosba
EBESZ-megfigyelők Ukrajnában
Bemutatta határon túli képviselőjelöltjeit a Fidesz-KDNP
Új eljárás a mentőszolgálatnál


A szimbólumok egész életünket végigkísérik, segítik utunkat. Amennyiben elveszítjük őket, önmagunk megismerésében segítő útjelzők nélkül maradunk. A modern ember azonban elfelejtette a szimbólumokat, jelképeink kiüresedtek, idollá silányultak. A Rádió Orient műsorában Dávid Katalin művészettörténész életének emlékezetes találkozásairól, a Szent Korona hazahozataláról, valamint a húsvét jelképeiről beszélt.
Teljes hír Minden hír
Első kézből
2014.04.19 08:26
Gólyalábas pásztorok és óriási deszkajuh a Skanzenben
Egy öt éves európai uniós projekt zárásaként nyolc ország, köztük Magyarország juhtartó és pásztorkultúrája kerül az idei évben a Szentendrei Skanzen tematikájának középpontjába. A Rádió Orientnek Sári Zsolt tudományos igazgató nyilatkozott a projekt részleteiről, a magyar és európai pásztorélet érdekességeiről. Tudták például, hogy a gascogne-i juhászok gólyalábon lépegetve őrizték nyájukat - és közben kötögettek?
Teljes hír
Kormányzat
2014.04.18 15:37
VM: garantáljuk a magyar termőföld védelmét

Továbbra is garantált a magyar termőföld védelme, mert az országgyűlés által elfogadott mező- és erdőgazdálkodási földek forgalmáról szóló törvény május elsején életbe lép - jelentette ki Simon Attila István, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) jogi, igazgatási és agrárszakképzési ügyekért felelős helyettes államtitkára pénteken az MTI érdeklődésére. Leszögezte: a helyi földbizottságok megalakítása és működése csak az egyik garanciális elem, amely biztosítja, hogy magyar termőföld ne kerülhessen külföldiek kezébe.
Teljes hír
Látókör
2014.04.19 13:27
EBESZ-megfigyelők Ukrajnában
Az ukrajnai válság megoldására összehívott genfi négyoldalú találkozón csütörtökön az USA, Oroszország, Ukrajna és az EU megállapodtak abban, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ, angolul: OSCE) megfigyelői részt vesznek a genfi megállapodás megvalósításában.
Teljes hír
Nemzetgazdaság
2014.04.19 08:00
KSH: csökkent az engedélyezett lakáshitelek száma és összege tavaly
Tavaly több mint 40 000 lakáshitelt engedélyeztek Magyarországon, összesen 157 milliárd forint értékben, ami 2012-höz képest a hitelek számában 25, összegében pedig 24 százalékos csökkenést jelent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Statisztikai Tükör című kiadványában.
Teljes hír
Nemzetgazdaság
2014.04.18 16:51
Gyutai: sikeres pénzügyi évet zárt Zalaegerszeg
Rendkívül sikeres pénzügyi évet zárt Zalaegerszeg, a nyugat-dunántúli városok legjobb pénzügyi teljesítményét nyújtotta tavaly - mondta a zalai megyeszékhely polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján. Gyutai Csaba kifejtette: 12,9 milliárd forintos induló költségvetéssel nyitotta a város a tavalyi évet, de a jelentős pályázati aktivitásnak, az adósságkonszolidációnak és a kiegészítő állami támogatásoknak köszönhetően 20,4 milliárd forintra emelkedett év végére a költségvetési főösszeg.
Teljes hír
Nemzetgazdaság
2014.04.19 10:10
Tisztítják a Tisza-tavat
Csaknem kétszázezer köbméter iszaptól szabadították meg eddig a Tisza-tavat az európai uniós és magyar állami forrásból finanszírozott Komplex Tisza-tó Projekt keretében - közölte Lovas Attila, az üzemeltető Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) vezetője az MTI-vel.
Teljes hír
Látókör
2014.04.19 10:52
Kitüntetéseket adtak át a műemléki világnap alkalmából
Winkler Barnabás építészmérnök vehette át a műemlékvédelmi Forster Gyula-, Horváth Ferenc régész pedig a régészeti örökségvédelemért járó Schönvisner István-díjat a műemléki világnap alkalmából, pénteken a Belügyminisztériumban.
Teljes hír
Kormányzat
2014.04.19 12:43
Bemutatta határon túli képviselőjelöltjeit a Fidesz-KDNP
Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke, a Fidesz-KDNP EP-választási listavezetője mutatta be a pártszövetség határon túli képviselőjelöltjeit.
Teljes hír
Kormányzat
2014.04.18 13:17
Május 6-án ül össze az országgyűlés

Május 6-ára hívja össze az Országgyűlés alakuló ülését Áder János köztársasági elnök - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója. Altorjai Anita közleménye szerint az államfő az alakuló ülés összehívásáról levélben tájékoztatta az országgyűlési választásokon parlamentbe jutott pártok listavezetőit és egyben felkérte őket, hogy kezdjék meg az Országgyűlés alakuló ülésével kapcsolatos előkészítő tárgyalásokat.
Teljes hír
Életmód
2014.04.18 14:21
Böjttől húsvétig – hogyan étkezünk az ünnepek alatt?
A húsvét előtti böjt korábban negyven napos volt, mára a szokást őrző katolikus egyház enyhített a szabályozáson: a szigorú megtartóztatást hamvazószerdára és nagypéntekre írja elő. Hogyan jutunk el az ételektől való tartózkodástól a húsvéti dőzsölésig, miért éppen sonka és tojás kerül az asztalra? Ennek néztünk utána.
Teljes hír
Iránytű
2014.04.18 16:23
Hogyan védjük otthonunkat az ünnepek alatt?
Húsvét, május 1., pünkösd - a közeljövőben több hosszú hétvége is vár ránk, ilyenkor sokan döntenek úgy, hogy kiszakadnak a hétköznapokból, és elutaznak néhány napra. Átlagosan 17 százalékkal megemelkedik a betörések száma ezeken a hétvégéken. Néhány egyszerű lépéssel azonban nagyobb biztonságban tudhatjuk otthonunkat.
Teljes hír
Látókör
2014.04.18 12:03
Obama reménykeltőnek nevezte a genfi sikert
Barack Obama amerikai elnök csütörtökön reménykeltőnek nevezte az Oroszország, valamint az Egyesült Államok, az EU és Ukrajna diplomáciai vezetőinek az ukrajnai válság enyhítéséről született genfi megállapodását, de kijelentette, hogy Washington és szövetségesi készek újabb szankciókat bevezetni, ha nem javul a helyzet.
Teljes hír
Látókör
2014.04.18 15:08
Elkészült Veszprém első naperőműve
Hivatalosan is átadták a veszprémi naperőművet, amely hálózatra termelve 150 háztartás éves szükségletét tudja fedezni. A csütörtöki avatóünnepségen Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy hazánk versenyképessége nagymértékben függ az energiaellátás biztonságától.
Teljes hír
Nemzetgazdaság
2014.04.18 14:04
Elemzők szerint tovább nőhetnek a keresetek
A keresetek növekedésére számítanak ebben az évben az MTI által megkérdezett elemzők, akik arra is felhívták a figyelmet, hogy a közfoglalkoztatás továbbra is jelentősen lehúzza az átlagot. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt adatai szerint az átlagkeresetek 1,3 százalékkal nőttek az idén január-februárban a nemzetgazdaságban az egy évvel korábbihoz képest, a közfoglalkoztatottak nélkül 6,4 százalékos volt a növekedés.
Teljes hír
Látókör
2014.04.18 09:29
Sokszínű húsvét - így ünnepelnek Európában
Szerte Európában kicsit másképpen ünneplik a húsvétot - megegyezik viszont, hogy az ünnep fő szimbóluma a tojás. Míg azonban nálunk a tojást a nyúl hozza, Svájcban például a kakukk. A locsolkodás ezzel szemben hungarikum, más országokban nem igazán találkozunk vele. Szlovákiában locsolkodás helyett megvesszőzik a lányokat, de jelentése ugyanaz, termékenység- és egészségvarázsló szokás.
Teljes hír
EU
2014.04.18 11:40
Ukrajna: uniós szankciók jönnek az orosz energiacégek ellen
Az EU-nak folytatnia kell az egyes orosz személyiségek elleni szankciókat és készen kell állnia az Oroszország elleni gazdasági szankciók azonnali bevetésére, mondták a képviselők egy csütörtöki szavazás során. Miközben kelet- és dél-Ukrajnában az ország destabilizálását célzó erőszakos akciók folynak, a Parlament orosz cégek és leányvállalataik ellen kért uniós fellépést, különösen az energia ágazatban és az ország Unióban található vagyonát illetően.
Teljes hír
Látókör
2014.04.18 11:04
Meghalt Gabriel García Márquez
87 éves korában elhunyt Gabriel García Márquez, Nobel-díjas kolumbiai író, a Száz év magány és a Szerelem a kolera idején című regények szerzője. Utolsó éveit Mexikóvárosban töltötte, és a halál is itt érte utol. Az író emlékére Kolumbiában háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el a csütörtökön.
Teljes hír
Kormányzat
2014.04.18 11:53
Czerván: cél a tejágazat támogatásainak a megőrzése
A tejkvóta rendszer 2015. április 1-jétől megszűnik az Európai Unióban, de az új lehetőségek kihasználásával a támogatások legalább szinten tartása, de ha lehet növelése a cél - jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára Hajdúböszörményben.
Teljes hír
Nemzetgazdaság
2014.04.18 12:47
Májusban jöhet a fordulat az államadósságban
A következő hónapokban tovább emelkedhet az államadósság – ez derül ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. május-július közötti kibocsátási tervből, ám májusban már jön egy devizatörlesztés amely megállíthatja a január óta növekvő trendet. Az ÁKK 2014-es éves kibocsátási tervében elvként fogalmazódik meg a biztonsági tartalékok megtartása, sőt növelése - ezzel magyarázható, hogy tovább növelik a kibocsátásokat.
Teljes hír
Nemzetgazdaság
2014.04.18 11:16
Csökkent a munkanélküliség Komárom-Esztergom megyében
Komárom-Esztergom megyében 6,5 százalékosra csökkent a munkanélküliség aránya, a nyilvántartásból kikerültek közel kétharmada a munkaügyi központ közvetítésével jutott álláshoz - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján a kormánymegbízott.
Teljes hír
Kormányzat

Bemutatta határon túli...
VM: garantáljuk a magyar termőföld...
Május 6-án ül össze az...
Czerván: cél a tejágazat...
Magyar Államkincstár: kiemelt...
Nemzetgazdaság

Olcsóbb lesz lakáshitel a jó múltú...
Biztonsági jel lesz a...
Nem emeli a jegyárakat a Balatoni...
Házhoz megy a szelektív...
Tisztítják a Tisza-tavat
EU

EP-választás: bővül a Nemzeti...
Ukrajna: uniós szankciók jönnek az...
Az EP kimondta: a virágpor a méz...
Hónapok óta nő a forgalomba...
Sokkal kevesebb nejlonzsákot kell...
Első kézből

Szamárháton érkezett Jézus Krisztus...
Húsvét alkalmából ételt osztanak a...
Gólyalábas pásztorok és óriási...
Továbbra is népszerű a Nemzeti...
Műemlékmentő program indul Zalában
Iránytű

Hogyan védjük otthonunkat az...
Beadható a kifizetési igénylés az...
Kibővül a tűzvédelmi szakvizsgára...
30-as zónák a gyermekek védelmében
Közel 1,8 milliárd forint jut...
Életmód

Cukorbetegségre is jó a mediterrán...
Böjttől húsvétig – hogyan...
Génmutáció miatt okoznak rákot a...
Egy életre okoz károkat a...
Agyi zsugorodás jele lehet az...
Látókör

Júliustól szülésznő is végezhet...
EBESZ-megfigyelők Ukrajnában
Új eljárás a mentőszolgálatnál
Kitüntetéseket adtak át a műemléki...
Mezőgazdasági tudásközpont...
Fókuszban

Idollá silányultak ősi...
Veszélyes is lehet a húsvéti...
Inkább focista lett volna...
Sok a szó, kevés az ember - készül...
Kalandra fel, vár a vidék!
Ajánló

Szombaton rajtol a Gerecse 50...
A Parapács bemutatja...
A zenei nevelésről rendeznek...
Bővül a Startup Tavasz kínálata
Budapest Jazz Orchestra ősbemutató...
 
Partnereink

Technikai észrevétel

Legyen a kezdőlapom
Impresszum

Adatvédelem

Jogi nyilatkozat
© 2006 - 2014 OrientPress Hírügynökség Kft. | Készítette: Kelesys Kft.