2014. Április 19. szombat
OrientPress Klubtagság
Forródrót
klubtagjainknak
| Regisztráció a klubtagságra | Belépés
Keresés a hírekben :
Egressy-bicentenárium: emlékérmét bocsát ki az MNB
[Nemzetgazdaság] 2014.04.18 17:38

Egressy Béni zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából 10 ezer forintos címletű ezüst emlékérmét és 2 ezer forintos címletű rézötvözetű emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - olvasható a pénteki Magyar Közlönyben.

Teljes hír
Nemzetgazdaság
2014.04.18 16:51
Gyutai: sikeres pénzügyi évet zárt Zalaegerszeg
Rendkívül sikeres pénzügyi évet zárt Zalaegerszeg, a nyugat-dunántúli városok legjobb pénzügyi teljesítményét nyújtotta tavaly - mondta a zalai megyeszékhely polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján. Gyutai Csaba kifejtette: 12,9 milliárd forintos induló költségvetéssel nyitotta a város a tavalyi évet, de a jelentős pályázati aktivitásnak, az adósságkonszolidációnak és a kiegészítő állami támogatásoknak köszönhetően 20,4 milliárd forintra emelkedett év végére a költségvetési főösszeg.
Teljes hír
Nemzetgazdaság
2014.04.18 14:04
Elemzők szerint tovább nőhetnek a keresetek
A keresetek növekedésére számítanak ebben az évben az MTI által megkérdezett elemzők, akik arra is felhívták a figyelmet, hogy a közfoglalkoztatás továbbra is jelentősen lehúzza az átlagot. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt adatai szerint az átlagkeresetek 1,3 százalékkal nőttek az idén január-februárban a nemzetgazdaságban az egy évvel korábbihoz képest, a közfoglalkoztatottak nélkül 6,4 százalékos volt a növekedés.
Teljes hír
Nemzetgazdaság
2014.04.18 12:47
Májusban jöhet a fordulat az államadósságban
A következő hónapokban tovább emelkedhet az államadósság – ez derül ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. május-július közötti kibocsátási tervből, ám májusban már jön egy devizatörlesztés amely megállíthatja a január óta növekvő trendet. Az ÁKK 2014-es éves kibocsátási tervében elvként fogalmazódik meg a biztonsági tartalékok megtartása, sőt növelése - ezzel magyarázható, hogy tovább növelik a kibocsátásokat.
Teljes hír
Nemzetgazdaság
2014.04.18 11:16
Csökkent a munkanélküliség Komárom-Esztergom megyében
Komárom-Esztergom megyében 6,5 százalékosra csökkent a munkanélküliség aránya, a nyilvántartásból kikerültek közel kétharmada a munkaügyi központ közvetítésével jutott álláshoz - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján a kormánymegbízott.
Teljes hír
GYSEV HÍR
Jelentős fejlesztések a soproni konténerterminálon
20 százalékkal bővítették a soproni konténerterminál tárolókapacitását. A GYSEV CARGO Zrt. nyertes pályázatának köszönhetően 470-el emelkedett az elhelyezhető konténerek száma, GPS-alapú konténerkövető rendszert alakítottak ki, és egy nagyteljesítményű konténeremelő munkagépet is beszereztek. Minderre „A GYSEV CARGO Zrt. Intermodális Logisztikai Szolgáltató Központjának fejlesztése” elnevezésű, több mint 350 millió forintos pályázat adott lehetőséget.
Teljes hír
Nemzetgazdaság
2014.04.18 10:50
Utalja az MVH a tanyafejlesztési támogatást
Több mint 66 millió forintot fizet ki a napokban a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal azoknak az igénylőknek, akik a tanyafejlesztési program keretein belül jelzett fejlesztési céljaikat határidőben megvalósították és benyújtották elszámolási dokumentációjukat a Nemzeti Agrárszaktanácsadási Képzési és Vidékfejlesztési Intézethez.
Teljes hír
Nemzetgazdaság
2014.04.18 10:24
Enyhén nőttek az átlagkeresetek január-februárban
Az átlagkeresetek 1,3 százalékkal nőttek az idén január-februárban a nemzetgazdaságban az egy évvel korábbihoz képest, a közfoglalkoztatottak nélkül 6,4 százalékos volt a növekedés, a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete elérte a 226 600 forintot - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.
Teljes hír
Nemzetgazdaság
2014.04.18 09:57
Fizetés: miért adjuk, és miért kapjuk?
A munkaadók számára a munkabér (és annak közterhei) az egyik legjelentősebb költséget jelentik, azonban a munkavállalók számára ez a megélhetés forrása. A munkabér úgynevezett „higiénés” tényező is: ha túl magas, azzal nem érünk el eredményt – vagy éppen rontunk a helyzeten –, de ha túl alacsony, akkor az, mindenesetben káros hatásokkal párosul - állítja az EU-Jobs Kft.
Teljes hír
Nemzetgazdaság
2014.04.17 17:58
Átadták az első Kiváló Minőségű Sertéshús védjegyeket
Négy hazai sertéstenyésztő, illetve húsfeldolgozó gazdaság kapta meg elsőként a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegyet: a védjegy használatáról szóló tanúsítványt csütörtökön Derecskén adta át Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke és Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.
Teljes hír
Nemzetgazdaság
2014.04.17 16:34
A német gazdaságban bízhatnak a magyar exportőrök
Az elmúlt két év visszafogott teljesítménye után 2014-ben már felgyorsulhat a német gazdaság növekedésének üteme elsősorban az eurózóna gazdasági fellendülése és a hazai piac felpörgése miatt, amiből a magyar cégek is profitálhatnak, áll az Atradius Hitelbiztosító előrejelzésében. A hitelbiztosító azonban arra is figyelmeztet, hogy a piaci helyzet továbbra is ingatag, így a cégek kellő körültekintést tanúsítsanak lehetséges üzleti partnereik iránt.
Teljes hír
Nemzetgazdaság
2014.04.17 13:36
Bemutatták a hazai elektromos buszt
Az evopro bemutatta a MODULO buszcsalád elektromos hajtású prototípusát, a MODULO Medio Electric-et, amely a mérnökiroda zéró emissziós városi tömegközlekedési koncepciójának legújabb mérföldkövét képezi. A 8 méter hosszú, 65 fős befogadóképességű prototípust a Várban tartott ünnepélyes avatón szemlélhették meg a résztvevők.
Teljes hír
Nemzetgazdaság
2014.04.17 12:12
Továbbra is felívelő pályán az ALTEO
Az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. 2013-ban is felívelő pályán mozgott: a megújuló energiaforrások területén aktív vállalat árbevételét 11,3 százalékos növekedéssel 6,2 milliárd forintra emelte, míg EBITDA szintű eredménye 37,9 százalékos emelkedéssel 816 millió forintot ért el – derül ki a társaság közgyűlése által elfogadott, IFRS szerinti, konszolidált éves beszámolójából.
Teljes hír
Nemzetgazdaság
2014.04.17 11:09
A jó időnek köszönhetően bővült a turizmus
Az enyhe télnek, a hómentes tavasznak, és nem utolsó sorban az intenzív SZÉP-kártya felhasználásnak egyaránt köszönhető, hogy az idei év első 3 hónapjában mintegy 15 százalékkal bővült a belföldi turizmus a Szallas.hu adatai alapján. Extrém rekordokban is bővelkedett az első negyedév: volt, aki 44 napon át élvezte egy szálláshely vendégszeretetét, a legdrágább egyszeri foglalás pedig elérte a 9 millió forintot.
Teljes hír
Nemzetgazdaság
2014.04.17 10:30
Eltorzult az ágazati különadó
A pénzügyi intézmények még az idén is a 2009-es mérlegeik és beszámolóik alapján fizetik a különadót, amivel egyes cégek jól, mások viszont kifejezetten rosszul járnak. A bankoknál az adóalap az öt évvel ezelőtti mérlegfőösszeg, ami a legtöbb nagybanknál csökkent azóta - írja a Világgazdaság.
Teljes hír
Nemzetgazdaság
2014.04.17 09:41
Nem sok jóra számítanak a hajózási cégek
Az elmúlt hónapok csapadékmentes időjárása miatt nem számít jó szezonra a hajózós szakma, a várható alacsony vízállás miatt ugyanis megnövekedhet a korlátozottan hajózható napok száma, ami pedig növelheti a dunai áruszállításban érdekelt cégek relatív veszteségét – fogalmazott a Napi Gazdaságnak Szalma Botond, a Magyar Hajózási Országos Szövetség elnöke. Márpedig az előjelek nem kedvezőek, jelenleg ugyanis tragikus a vízállás, pedig április ilyen szempontból kedvező szokott lenni.
Teljes hír
Nemzetgazdaság rovatunkban megjelent további cikkeink...
Kormányzat

VM: garantáljuk a magyar termőföld...
Május 6-án ül össze az...
Czerván: cél a tejágazat...
Magyar Államkincstár: kiemelt...
Kampány indult a kapcsolati erőszak...
Nemzetgazdaság

Egressy-bicentenárium: emlékérmét...
Gyutai: sikeres pénzügyi évet zárt...
Elemzők szerint tovább nőhetnek a...
Májusban jöhet a fordulat az...
Csökkent a munkanélküliség Komárom...
EU

EP-választás: bővül a Nemzeti...
Ukrajna: uniós szankciók jönnek az...
Az EP kimondta: a virágpor a méz...
Hónapok óta nő a forgalomba...
Sokkal kevesebb nejlonzsákot kell...
Első kézből

Továbbra is népszerű a Nemzeti...
Műemlékmentő program indul Zalában
Művészeti központtá válhat a Kepes...
Családtámogatási tanácsadás a...
Gyakorlati oktatás folyik a 'magyar...
Iránytű

Hogyan védjük otthonunkat az...
Beadható a kifizetési igénylés az...
Kibővül a tűzvédelmi szakvizsgára...
30-as zónák a gyermekek védelmében
Közel 1,8 milliárd forint jut...
Életmód

Cukorbetegségre is jó a mediterrán...
Böjttől húsvétig – hogyan...
Génmutáció miatt okoznak rákot a...
Egy életre okoz károkat a...
Agyi zsugorodás jele lehet az...
Látókör

Mire jók az innovatív fényforrások?...
Nőtt az ittasan okozott balesetek...
Húsvétkor tavaszias időre...
Elkészült Veszprém első naperőműve
Tizennyolc film versenyez Cannes...
Fókuszban

Veszélyes is lehet a húsvéti...
Inkább focista lett volna...
Sok a szó, kevés az ember - készül...
Kalandra fel, vár a vidék!
Kumin: a kormányzati kommunikáció...
Ajánló

Szombaton rajtol a Gerecse 50...
A Parapács bemutatja...
A zenei nevelésről rendeznek...
Bővül a Startup Tavasz kínálata
Budapest Jazz Orchestra ősbemutató...
 
Partnereink

Technikai észrevétel

Legyen a kezdőlapom
Impresszum

Adatvédelem

Jogi nyilatkozat
© 2006 - 2014 OrientPress Hírügynökség Kft. | Készítette: Kelesys Kft.