Kultúra
25 éves a Budapest Borfesztivál
Budapest Borfesztivál Kép: Budapest Borfesztivál / Szigetváry Zsolt
2016. augusztus 30.

A világzene legkedveltebb magyar együttesei, népzene, néptánc, és jazz teszi felejthetetlenné a borfesztiválon eltöltött órákat. Zenei programok, előadások, kóstolók, gyermekműsorok, borkvíz és borárverés várja az érdeklődőket.


25 éve nyitotta meg először kapuit a Budapest Borfesztivál. A születésnap különleges alkalmat ad arra, hogy a magyar borkultúra megújulásának emblematikus alakjaival közösen tekintsünk vissza az elmúlt közel három évtizedre a kétnapos boregyetemen. A hosszú évek óta megrendezésre kerülő, népszerű rendezvényen, szeptember 5-én, hétfőn, a látogatók izgalmas utazást tehetnek a kilencvenes és a kétezres évekbe, majd napjaink trendjeihez visszatérve áttekinthetik, mi változott a borkészítés, a gasztronómia és a borfogyasztási szokások terén. Mindezt persze a korszak meghatározó borait kóstolva.

A világzene legkedveltebb magyar együttesei, népzene, néptánc, és jazz teszi felejthetetlenné a borfesztiválon eltöltött órákat. Az első napon, csütörtökön a Fesztiválszínpadon a Csík Zenekar koncertje garantálja a felhőtlen kikapcsolódást. Pénteken Szabó Balázs Bandája szórakoztatja a közönséget, amely a magyar népzene, a rock, a pop és a funk határait mossa egybe. Idén ismét a borfesztivál keretei között, a Magyar Jazz Szövetséggel közösen kerül megrendezésre szombaton a Magyar Jazz Napja. A 2016-ban jubileumi születésnapjukat ünneplő magyar jazz-zenészek kápráztatják el a látogatókat a fesztivál- és a kamaraszínpadon egyaránt. A Magyar Jazz Napja keretében színpadra lép Egri János együttese, az Equinox és Borbély Mihály, valamint a Binder Károly Quartet. Este a Sárik Péter Trió garantálja az emlékezetes kikapcsolódást, amely Berki Tamás társaságában lép fel. Az este zárásaként a Budapest Ragtime Band ad koncertet Kelemen Angelikával és Muck Ferenccel kiegészülve. Szombaton a kamaraszínpad műsorát a Balogh Tamás Quartet előadása, továbbá az Oláh Krisztián Trió fellépése színesíti. A fesztivál utolsó napján, vasárnap a népzenéé és a néptáncé lesz a főszerep. A Kertész Táncegylet, a Vadrózsák Néptáncegyüttes, a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes, valamint a Fitos Dezső Társulat látványos színpadi előadása ragadja magával a borkedvelő közönséget. A fellépők műsorát Pál István Szalonna és Bandája zárja.

Budapest Borfesztivál / Szigetváry Zsolt

Ahogy a bor nélkülözhetetlen része a gasztronómiának, úgy borfesztivál sincs változatos kulináris élvezetek nélkül. A fesztivál célja évek óta az, hogy széles kínálatot biztosítson a hagyományos fesztiválkonyhától a street foodon át a gourmet különlegességekig, hogy mindenki megtalálja a kedvére – és a borához – való falatokat. Újdonságok és régóta kedvelt klasszikusok egyaránt megtalálhatóak a gasztronómiai kiállítók között.

A Borfesztivál már-már elengedhetetlen része a Butlers lakberendezési üzlet által impozánsan kialakított Butlers Borkvíz Bár interaktív sátor, ahol számtalan borral kapcsolatos érdekesség található. A NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága segít abban, hogy bárki kóstolhasson autentikus borokat, valamint hogy megtanulja megkülönböztetni a hibás bort az egészségestől. A borhibák szakszerű ismerete nemcsak a szakértőktől elvárt tudás, hanem minden, magát tudatos fogyasztónak tartó borbarát elengedhetetlen ismerete. A NÉBIH segít mindenkinek e tudás megszerzésben gyakorlati példák bemutatásával. A sommelierképzések elengedhetetlen kellékei az illatfiolák, melyeket a borfesztiválon ki is lehet próbálni: a különböző illatokat megismerve fontos támpontot kaphatunk ahhoz, hogy milyen illatjegyeket kell keresnünk a különböző fajtájú borok kóstolásakor. A játék végén mindenki megpörgetheti a NÉBIH szerencsekerekét, az ajándék pedig garantált.

A jótékonysági borárverés idén 18. alkalommal az emberi összefogásról ad tanúbizonyosságot, ahol a szőlő- és borágazat sikeres vállalkozói segítenek rászoruló embertársaikon. A Máltai Mentő üzemeltetése, a műszerek és gyógyszerek pótlása komoly anyagi terhet jelent a Magyar Máltai Szeretetszolgálat számára. A szolgálat senkitől nem kap pénzt munkájáért, ezt a máltai mentősök úgy mondják: jutalmuk a megmentett élet. Az árverésen befolyt összeget a 27 éves Magyar Máltai Szeretetszolgálat mentési projektje javára gyűjtjük.

Belépőjegyek 3000 Ft-ért kaphatók a helyszínen, illetve elővételben, kedvezményes áron a Borfesztivál (www.aborfesztival.hu) oldalán.

Most adásban
Téma: Folytatódik Budapest egyik legnagyobb lakótelepi főutcájának megújítása – Kovács Róbert polgármester
Ezt követő adásaink