Életmód
Zrínyi-napok Szigetváron
OPH/MANK Kép: zrinyinap.hu
2016. szeptember 5.

A szeptember 5-én induló programsorozat keddi napján, szeptember 6-án nyílik meg Somogyi Győző kiállítása: rajzain keresztül új életre kelnek a Szigeti veszedelem oldalai, de az új Zrínyi-kiállítást is birtokba vehetik a látogatók, ahol Zrínyi Miklóst, a hőst és az embert, a nemzeti emlékezetben elfoglalt helyének kialakulását mutatják be.

A pénteki napon megtekinthető továbbá a Khamoro Táncszínház Sárközi üzenete című darabja is, amelyből kiderül: a cigányság szerepe az adott korban is fontos volt a magyar hadsereg számára. A fegyverjavítók közül, mint Sárközi is, többen csatlakoztak a katonákhoz. Sárközi a kor meghatározó személyisége volt, a cigányságot képviselve nagyban hozzájárult a magyarok diadalához: Sárközinek ezt a fajta üzenetét szeretnék tolmácsolni a mai kornak. Ezeket egybefoglalva a Khamoro Táncszínház egy 50 perces zenés-táncos produkciót vonultat fel, 25 fővel, humoros formában, autentikus cigány dalokkal, táncokkal és kortárs motívumokkal ötvözve.

Az érdeklődők továbbá megtekinthetik Baltavári Tamás 3D-s animációs dokumentumfilmjét, amely a várbéli életet járja körbe, és a szigetvári harcokba kalauzol minket. A Szigetvár 1566 című animációs kisfilm egy 25 perces, narratív 3D animációs dokumentumfilm Szigetvár 1566-os ostromáról. A hét további részében oszmán hercegnők érkeznek a városba, és egy kerekasztal-beszélgetésen számolnak be élettörténeteikről. Továbbá Hunyadi Jánostól Zrínyi Miklós koráig hangzanak fel históriás énekek, valamint török és magyar irodalmi-zenei szemelvények, hagyományőrző csapatok vonulnak fel a városon keresztül, amelyek a várból való kitörést is eljátsszák.

Zrínyi emléktermet is átadnak a Szigetvári Várban található Andrássy-kastély emeleti termeiben. Az új kiállítás elsődleges célja és feladata, hogy megismertesse a nagyközönséggel Zrínyi Miklóst, a hőst és az embert, és azt a nemzetközi, közép-európai kontextust, amelyben értelmezni lehet Szigetvár, valamint a Zrínyi-kultusz jelentőségét és történelemformáló szerepét. 25-nél is több eredeti festmény, rézmetszet, kalendárium és litográfia mutatja be a Zrínyiek nemzeti emlékezetben elfoglalt helyének alakulását. Többek között Barabás Miklós Zrínyi Miklós című impozáns olajfestményét a Budapesti Történeti Múzeum, a Zrínyi Miklós apoteózisa című híres olajfestményt a Magyar Nemzeti Galéria, míg Matthias Zündt Zrínyi Miklós, a szigetvári hős portréja című rézmetszetét a Magyar Nemzeti Múzeum biztosítja. A látogatók továbbá megtekinthetik Madarász Viktor Zrínyi Miklós című, 1858-ban készített olajfestményét is.

Kapcsolódó cikkek
Zrínyi levágott feje és Szulejmán belső szervei

A szigetvár ostromáról olvasható információk sokszor tévesek, számos legenda kering Zrínyi és Szulejmán halálával kapcsolatban.

Most adásban
Téma: A Százház utcai projekt, és Belső-Erzsébetváros fejlesztései – Bajkai István alpolgármester
Ezt követő adásaink