Külföld
Teljes fordulatot hozna az USA közel-keleti politikájában Trump
Híradó/MTI Kép: Reuters/Carlo Allegri
2016. szeptember 26.

Donald Trump, az amerikai republikánusok elnökjelöltje Jeruzsálem Izrael oszthatatlan fővárosaként való elismerését ígérte vasárnap New Yorkban Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek.Ez az ígéret, ha megvalósulna, az az Egyesült Államok közel-keleti politikájának teljes fordulatát jelentené.

A közleményből kitűnik, hogy Donald Trump megígérte, elnökként el fogja ismerni Jeruzsálemet mint Izrael Állam “oszthatatlan fővárosát”. Ezt egyébként Trump az elmúlt napokban már többször is hangoztatta.

Ez az ígéret, ha megvalósulna, az az Egyesült Államok közel-keleti politikájának teljes fordulatát jelentené. A palesztinok leendő államuk fővárosaként tekintenek Kelet-Jeruzsálemre, és a zsidó állam 1948-as megalapítása óta Washington sosem ismerte el Izrael fővárosaként Jeruzsálemet. Az amerikai nagykövetség is Izrael tengerparti metropoliszában, Tel-Avivban van.

blogs.reuters.com

Bár a washingtoni kongresszus többször is megpróbált változtatni ezen, ám az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelső bíróság egy 2015-ben hozott döntésében megerősítette: e kérdésben a végrehajtó hatalom, azaz a Fehér Ház szava a döntő.

A Trump-Netanjahu megbeszélésen jelen volt Ron Dermer, Izrael washingtoni nagykövete és Jared Kushner, Donald Trump veje, aki – amerikai sajtóértesülések szerint – az egyik legfőbb tanácsadója a republikánus elnökjelöltnek.

A JTA zsidó hírügynökség információi szerint a találkozón Donald Trump úgy fogalmazott:

az Izraelnek nyújtott amerikai védelmi segítség és a rakétavédelmi együttműködés “kiváló beruházás Amerika számára”.

A hírügynökség megjegyezte: először fordult elő, hogy Trump magáévá tette az Egyesült Államok védelmi segítségnyújtását. Sőt Trump azt mondta, hogy elnöksége idején “különleges stratégiai, technológiai, katonai és hírszerzési együttműködés várható a két ország között”.

Kapcsolódó cikkek
Négy áldozata van a tel-aviv-i lövöldözésnek

Az izraeli kormány válaszlépésként 83 ezer ciszjordániai palesztin beutazási engedélyét függesztette fel.

Megszületett az izraeli koalíciós megállapodás

A megegyezés részeként a jobboldali pártelnök, Avigdor Liberman lesz a zsidó állam új védelmi tárcavezetője.

Összecsapások voltak Jeruzsálemben

Most adásban
Téma: "Réteges Védelem 2018" komplex honvédelmi gyakorlat – Szarka Csaba ezredes, védelmi titkár, Védelmi Titkárság
Ezt követő adásaink