Gazdaság
Takarékbank: 0,5 százalékos átlagos inflációra számítunk idén
KSH, Takarékbank előrejelzés Kép: Pixabay
2016. október 11.

0,6 százalékkal, a várakozásoknál kisebb mértékben emelkedtek a fogyasztói árak szeptemberben. A meglepetést leginkább a dohánytermékek vártnál kisebb árnövekedése okozta, mivel a jövedéki adóemelés még nem jelent meg az árakban.

Az infláció így több hónap után visszatért a pozitív tartományba, amit a várakozásoknak megfelelően döntően az okozott, hogy szeptemberben beléptek az üzemanyagárak tavaly év végi zuhanásának bázishatásai, emellett az üzemanyagárak havi szinten emelkedést mutattak. A maginfláció minimálisan mértékben 1,4 százalékra gyorsult, ami azt tükrözi, hogy a jelentős béremelkedések ellenére továbbra sincs inflációs nyomás a hazai gazdaságban. Egy év alatt az élelmiszerárak 0,8 százalékkal emelkedtek, a szeszes italok, dohányáruk 2 százalékkal, a szolgáltatások árai 1,3 százalékkal, a ruházati termékek és a tartós fogyasztási cikkek 0,2 százalékkal drágultak, míg az egyéb cikkek árai 0,7 százalékkal, ezen belül az üzemanyagárak 3,9 százalékkal csökkentek.

A háztartási energiaárak nem változtak. Októberben részben bázishatások, részben a dohánytermékek és üzemanyagok jövedéki adójának emelése miatt az infláció 1,5 százalék közelébe emelkedhet, év végére pedig elérheti a 2 százalékot, de a 3 százalékos inflációs célt várhatóan így sem éri el 2018 előtt, ami lehetővé teszi a kamatok tartósan alacsony szinten tartását, valamint a nem konvencionális eszközök alkalmazását. A tavalyi átlagos infláció -0,1 százalék volt, idén 0,5 százalékos átlagos inflációra számítunk. Jövőre az inflációt egyes alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése fékezi, amit némileg ellensúlyoz a dohánytermékek jövedéki adójának további emelése, így 2017-ben az átlagos infláció 2,1 százalékra emelkedhet. A béremelkedések költség-, valamint keresletnövelő hatásai magasabb inflációt is okozhatnak, azonban ezt ellensúlyozhatja a forint erősödése, valamint a továbbra is igen alacsony nemzetközi inflációs környezet.

Most adásban
Téma: Sikeres évet zárt a Kőbányai Zenei Stúdió – Póka Egon Benedek igazgató, Kőbányai Zenei Stúdió
Ezt követő adásaink