Kultúra
Debrecenben nyílik a következő poptörténeti emlékpont 
OPH/Cseh Tamás Program Kép: photographic/Máté Évi
2016. november 7.

A fénykorát a nyolcvanas években élő IPK tiszteletére avatják fel a NKA Cseh Tamás Program nyolcadik poptörténeti emléktábláját 2016. november 10-én 18 órakor a Debreceni Művelődési Központban (Kossuth u. 1.). Ezt követően a magyar könnyűzene történetének más emblematikus fővárosi és vidéki helyszínein is újabb emlékpontok átadását tervezik.

Az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramja az egykori Ifipark területén, a Várkert Bazárban avatta első poptörténeti emlékpontját 2015-ben, A Zene Ünnepén, amelyet a Lágymányosi Közösségi Házra emlékező tábla átadása követett. 2016. január 22-én, Cseh Tamás születésnapján újabb helyszínnel bővült a könnyűzenénk legfontosabb helyszíneit bemutató útvonal. Bródy János és a Szörényi testvérek jelenlétében a Balzac utcai Bosch Klub homlokzatán helyeztek el emléktáblát, majd január 28-án a XX. kerületi Csili Művelődési Ház színháztermének előterében a negyedik poptörténeti emlékpontot is átadták. Április 21-én a BME E-Klubjának helyszínére, május 11-én az MHV Rottenbiller utcai stúdiójának homlokzatára is emléktábla került, május 21-én pedig a Fővárosi Művelődési Házban avattak táblát.

Az első vidéki emlékpontot Debrecen egy több mint százéves múltra visszatekintő épületében, a ma a Debreceni Művelődési Központnak is helyet adó egykori IPK tiszteletére avatják fel. A KISZ által működtetett Ifjúság Politikai Klubot, azaz az IPK-t 1982-ben hozták létre, a nyolcvanas években élte fénykorát. Itt tartotta debreceni fellépéseit a hazai underground élvonala, játszott az IPK-ban az Európa Kiadó, a Bizottság és a Balaton, de számos helyi banda is itt mutatkozott be. A kilencvenes évek közepétől nincsenek már ugyan koncertek, de a ház továbbra is nyitva áll a zenészek előtt.

2016. november 10-én, 18 órától Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója, illetve Bajnai Zsolt, a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője mond köszöntőt. Ezt követően a Chaos és a Teherán Juice zenekarok csapnak a húrok közé.

Kapcsolódó cikkek
Cseh Tamás Program: újabb támogatásokról döntöttek

Huszonöt induló zenekar, valamint 53 vidéki és 8 határon túli klub kapott támogatást.

Poptörténeti séta a Várkert Bazárban és a Tabánban

Szeptember 17-én, délután 15 órakor, illetve szeptember 18-án, ugyancsak 15 órától lehet részt venni a Cseh Tamás Program poptörténeti sétáin.

Újabb poptörténeti emléktáblát avatnak

A Fővárosi Művelődési Ház tiszteletére avatják fel az NKA Cseh Tamás Program hetedik poptörténeti emléktábláját.

Következő adásunk
Téma: A városi önkormányzatokat ellenőrizte az Állami Számvevőszék – Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke és Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára, az ÖKOMER ellenőrzés felügyeleti vezetője
Ezt követő adásaink