Gazdaság
Élesedik a foglalkoztatási paktum Komárom-Esztergomban is
OPH Kép: Pixabay
2017. január 3.

A jelenlegi munkanélküliségi ráta a megyében 3-4 százalék között van, ami tovább csökkenhet a tavaly nyáron aláírt Megyei Foglalkoztatási Paktum hatására.

„Büszke vagyok a megye gazdasági teljesítményére, harmadikok vagyunk a megyék rangsorában. Ez kiemelkedő eredmény” – fogalmazott Kancz Csaba.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja emlékeztetett, a hat évvel ezelőtti, bőven 10 százalék fölötti munkanélküliségi ráta jelenleg 3-4 százalék között van. Hozzátette, nyáron megközelítette a 3 százalékot. Mint fogalmazott, azzal kell szembesülni a munkaadóknak, hogy egyre nehezebb kvalifikált munkaerőt találni.

Kancz Csaba hangsúlyozta, hogy a megye fontos kvalitásokkal rendelkezik: egyrészt nagy mezőgazdasági hagyományokkal bír – a rendszerváltás után megerősödtek a gazdák ‒, másrészt iparilag is mindig a legerősebb megyék közé tartozott.

Komárom-Esztergom területét tekintve az ország legkisebb megyéje. Közel van Győr, Székesfehérvár, Budapest, és a környező megyékben is jók az elhelyezkedési lehetőségek – mutatott rá. Hegesztőből, mérnökből és építőipari szakmákból van hiány.

Kép: illusztráció
Fotó: pixabay.com

A nyáron aláírt Megyei Foglalkoztatási paktum célja az, hogy azok az állampolgárok, akik nehezen tudnak a munkaerőpiacon elhelyezkedni, közelebb kerüljenek a munka világához – emelte ki a kormánymegbízott. A megállapodás Tatabánya Megyei Jogú Város és a Környei Ipari Park, valamint a helyi paktumok területein kívül a megye egészét lefedi. Utóbbiak Esztergomot, Kisbért és Oroszlányt, valamint vonzáskörzetüket érintik.

„Bevonjuk a gazdaság szereplőit, az ipari parki cégeket, kis- és középvállalkozásokat, és az ő véleményüket kikérve állítjuk össze a paktumban azt a csomagot, amit kínálni tudunk a leendő munkavállalóknak” – mondta.

Az egyezményhez szükséges megvalósíthatósági tanulmány 2016-ban elkészült, az akciótervek pedig még kidolgozás alatt állnak. A képzések komoly hangsúlyt kapnak, azokat a készségeket kívánjuk fejleszteni az oktatások során, amelyek a munkáltatók számára fontosak ‒ hangsúlyozta Kancz Csaba.

A projekt 2018 végén zárul le.

Téma: Munkaerő-piaci helyzet a megyében - Megyei Foglalkoztatási Paktum
Vendég: dr. Kancz Csaba kormánymegbízott
A műsort vezeti: Kecskés Noémi
Most adásban
Téma: Sikeres évet zárt a Kőbányai Zenei Stúdió – Póka Egon Benedek igazgató, Kőbányai Zenei Stúdió
Ezt követő adásaink