Belföld
Speciális olimpikonokat nevel ki a ferencvárosi iskola
OPH Kép: http://specialolympics.hu / Kovács József István
2017. január 5.

A márciusi, ausztriai Speciális Olimpia Téli Világjátékokra ismét aranyérmek reményében készül a ferencvárosi Gát utcai speciális iskola sportcsapata ‒ árulta el a Rádió Orient műsorában Tőkés Sándor, akinek két évtizedes igazgatói tevékenysége alatt többfunkciós, komplex gyógypedagógiai intézménnyé növekedett a főváros IX. kerületében található tanintézmény.

„2016-ban Ferencváros Pro Urbe díjjal isnmerték el Tőkés Sándor 45 éves, kerületben végzett gyógypedagógiai oktató-nevelő munkáját. Mint a kitüntetés laudációjában elhangzott, a pedagógus mindvégig nagy szakértelemmel, empátiával és lelkesedéssel gyakorolta hivatását a Gát utcai tanintézményben. 1994-től igazgatói minőségében az egykori kisegítő iskolát egy többfunkciós, komplex gyógypedagógiai intézménnyé formálta át, ahol a néhány hónapos kortól egészen 18 éves korig biztosítják a sajátos nevelési igényű (értelmi fogyatékos, autista) gyerekek széleskörű, országos szinten is elismert, magas színvonalú szakmai ellátást.

Ferencvárosnak nemcsak az intézmény szakmai színvonalával hoznak hírnevet, hanem diákjaik kimagasló sporteredményeivel is. Az iskola tanulói ugyanis nagy sikerrel vesznek részt a nemzetközi speciális gör-, gyors-, és műkorcsolya versenyeken ‒ emelte ki Bácskai János. A Főváros IX. kerületének polgármestere elmondta, hogy a Ferencvárosi Komplex Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény speciális nevelési igényű (SNI) ‒ tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott és autista ‒ gyermekek nevelésével-oktatásával foglalkozó általános iskola, valamint korai fejlesztő és óvoda. A városrész első embere rámutatott: míg az önkormányzati törvényben talán csak egy rövidke mondatként szerepel a súlyosan fogyatékos gyermekek ellátásának kötelezettsége, addig a ferencvárosi példán jól látható, milyen sikertörténetté tud terebélyesedni ez a feladat, ha egy elhivatott személy kezébe kerül a végrehajtás.

Tőkés Sándor elmondta, közel fél évszázadon keresztül tanított ugyanabban az iskolában, amelyben az utolsó 25 évet igazgatóként dolgozta végig. Mint felidézte, 1994-ben kezdték meg azt az innovatív fejlesztést, amelynek eredményeként egyedülálló tanintézményt hoztak létre. Abban az időben tudatosították , hogy a sérülten született gyermekekkel nem foglalkozik senki, holott a korai fejlesztés kiemelten fontos feladat. Felkeresték a rászoruló kisgyermekes családokat, amiben nagy segítségükre volt a jól működő védőnői hálózat. Elindulhatott tehát a legkisebbek feljlesztése a kerületben, ahol egészen 18 éves korukig

egy megfelelően kialakított intézményrendszerben folyik a nevelés-képzésük addig, amíg az adott gyermeket sikerül felzárkóztatni saját korosztályához.

Amikor a gyermek fejlettsége eléri a korosztályos szintet, biztosítják számára a lehetőséget a többségi intézménybe való beilleszkedésre. „A fantasztikusan kialakított napirenddel és szokásrenddel sok esetben elérjük, hogy az értelmi sérült fiatalok, ha nem is teljes mértékben, de támogatottan önálló életvitelre képessé váljanak.”

Az intézmény a mai napig kiválóan működik, de a törvényi változások miatt a 3 év alattiak korai fejlesztése már nem tartozik az iskola profilja közé. „Sajnáljuk, mert szerettünk a legkisebbekel is foglalkozni, de tudjuk, hogy most is jó kezekben vannak” – fűzte hozzá a 2016 nyarán nyugalmazott igazgató.

Tőkés Sándor elmondta, hogy jelenleg közel 180 gyermekkel 46 pedagógus, 22 segítő és gyógypedagógiai aszisztens foglalkozik. Az iskolába járók fele autista, másik részük értelmi fogyatékos kategóriába sorolt értelmileg sérült és középsúlyos fogyatékos gyermek. Az önkormányzat jóvoltából 2000-ben kezdhették meg az autista gyermekek nevelő-oktató munkáját, ami mára az egyik legnagyobb sikert arató tevékenységük – idézte fel a Rádió Orient vendége. Ferecvárosban azóta folyik ezen fiatalok magas szintű nevelése. Az autista tagozaton 30 gyermekkel foglalkoznak jelenleg, ám amíg korábban más kerületekből is érkezhettek ide fiatalok, ma már csak ferencvárosi gyermekekkel tudnak foglalkozni az egyre növekvő számú jelentkező miatt ‒ ismertette a gyógypedagógus, hozzátéve: „a mi célunk, hogy minél jobban felhozzuk e gyermekeket a másság elfogadtatása mellett.”

A Gát utcai iskola 2004-ben kapcsolódott a Magyar Speciális Olimpia Szövetséghez – emlékezett vissza a nyugalmazott igazgató, aki korábban maga is első osztályú jégkorongozó volt. Nem véletlen tehát, hogy elsősorban gyors-, mű- és görkorcsolya szakágakban kezdték meg a közös munkát, amihez nagy segítséget nyújt az önkormányzat azon célkitűzése, amely szerint minden ferencvárosi gyermek számára biztosítják a korcsolyázás megtanulásának lehetőségét. Még ugyanebben az évben részt vettek a világszervezet által meghirdetett világjátékokon is, ami lényegében ebben a kategóriában az olimpiának felel meg. Azóta

minden második évben szerepelnek a nyári és téli játékokon, ahonnan az egyéb érmek mellett mindig legalább két arannyal térnek haza.

A legfontosabbnak ugyanakkor azt nevezte Tőkés Sándor, hogy ezeket a kiemelkedő eredményeket, minden alkalommal más és más gyermekek érik el.

Mint elmondta, a legközelebbi megmérettetés 2017 márciusában az ausztriai Téli Világjátékok lesz. A Grazban megrendezendő speciális sporteseményre – a helyszín közelsége miatt ‒ nagyobb számú küldöttséggel készül az iskola sportcsapata. Az előválogatókon is már sok érmet nyertek a gyorskorcsolyázók, ami bizakodásra ad okot – árulta el a nevelő, aki a nyugdíjbavonulása után sem szakadt el az iskolától: jelenleg edzőként foglalkozik a gyermekekkel.

Téma: Ünnepvárás – Évértékelés
Vendégek: dr. Bácskai János polgármester, Koczor Tamás evangélikus lelkész és Tőkés Sándor ny. gyógypedagógiai oktató-nevelő
A műsort vezeti: Adorján András
Következő adásunk
Téma: Megújult a Ferencvárosi Epres Óvoda – Weingartner Balázs Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkár és Zombory Miklós, Ferencváros alpolgármestere
Ezt követő adásaink