Életmód
Vashiányos vérszegénység okozhatja a szülés utáni szédülést
Trombózisközpont/OPH Kép: pixabay.com
2017. január 9.

Szülés után az új élethelyzet és az alváshiány miatt sokan küzdenek rossz közérzettel, kimerültséggel, szédüléssel. Ha ezt hosszabban tapasztalja a kismama, akkor érdemes vérvétel útján megbizonyosodni, hogy a vérképe rendben van-e. Meglehet, hogy vashiányos vérszegénység okozza a kellemetlen tüneteket ‒ mutatott rá Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa.

Vashiányos vérszegénység

Vashiányos vérszegénységről akkor beszélünk, amikor valamilyen oknál fogva ‒ többnyire vérvesztés miatt ‒ a vasraktárak kiürülnek, a vörösvérsejtek kisebbek lesznek, hemoglobin tartalmuk ‒ és ezzel együtt az oxigénszállító kapacitásuk is ‒ pedig csökken. Később, ha nem pótoljuk a vasat, és a vérvesztés folytatódik, súlyos vashiányos vérszegénység alakulhat ki, ami azért baj, mert a szerveink, szöveteink az oxigénhiány miatt kevésbé tudnak megfelelően működni.

Postpartum anémia

A postpartum anémia szülés utáni vérszegénységet jelent. Ennek oka lehet a szüléskor fellépő nagyobb vérvesztés (postpartum vérzés), de lényegesen gyakoribb, hogy a kismama már a terhessége során is vashiánnyal küzdött, amit súlyosbította a szülés alatti vérvesztés. A várandósság ideje alatt ugyanis fokozott a szervezet vas szükséglete, így ha a vasraktárakat az anyuka nem töltötte fel idejében, akkor a szülés után a kismamánál vashiányos vérszegénység alakul ki. Ekkor az édesanya a gyermekágy eltelte után sem képes összeszedni magát, és fokozódó fáradtságról, depresszióról, aluszékonyságról és erőteljes szédülésről számol be, ami megnehezíti a gyerek körüli feladatok elvégzését is. A vérszegénység azonban nem csak az anya hangulatára nyomhatja rá a bélyegét, de megnöveli a húgyúti fertőzések esélyét, valamint ronthatja az anyatej minőségét ‒ az anyatej nem lesz annyira tápanyagdús ‒, de a mennyisége is csökkenhet.

Laborvizsgálattal a helyes diagnózisért

Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa elmondta, a vashiányos vérszegénység megállapításához laborvizsgálat szükséges, mely alapján a szakember fel tudja állítani a diagnózist. Az értékeket figyelembe véve a szakember az étrendre vonatkozó javaslatok mellett megfelelő dózisú vastartalmú gyógyszer szedését javasolja. A vaskészítményt addig kell szedni, amíg a vasraktárak is feltöltődnek. A kezelés időtartamát laboratóriumi kontroll birtokában az orvos mondja meg.