Kultúra
Görög mulatság lesz pénteken a Néprajzi Múzeumban
Néprajzi Múzeum/OPH Kép: Forrás: wikipedia.org
2017. január 9.

„Buzuki – az újkori görög szimbólum” címmel hangszerbemutató zenés programot szervez a Néprajzi Múzeum január 13-án. A múzeum új szerzeményének átadása alkalmából buzuki koncert majd görög táncház várja az érdeklődőket, a görög-magyar barátság jegyében pedig a Rajkó zenekar buzkiművészekkel ad közös koncertet ‒ tudatta az Orientpress Hírügynökséggel a Néprajzi Múzeum.

Mint írják, Varlasz Panajotisz görögországi buzukikészítő mester egy nemrégiben készített mesterművét a Néprajzi Múzeumnak ajánlotta fel. A hangszer átadása alkalmával hamisítatlan görög hangulatú programban és ünneplésben lehet része az érdeklődőknek.

Az esemény résztvevői megismerhetik a hangszer történetét, a görög kultúrában és történelemben elfoglalt helyét – mindezt zenei bemutatóval, különleges dallamokkal, görög buzukiművészek előadásában. Fellépnek Mavropulosz Makisz, Mandzurakisz Szarandisz és Lehudisz Andreasz. A magyar-görög barátság szellemében pedig egy rendhagyó előadásra kerül sor: a Rajkó művészegyüttes Mandzurakisz Szarandisz buzukiművésszel együtt adja elő Vittorio Monti Csárdás című művét. Ezt követően a Sirtos együttes tart görög táncházat. Az érdeklődők ezzel párhuzamosan kézművesfoglalkozás keretében a ma is népszerű antik görög motívumokat ismerhetik meg ‒ áll a tájékoztatásban.

Az esemény házigazdái Angelidisz Vaszilisz, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának görög örökségért felelős elnökhelyettese és Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója.

Következő adásunk
Téma: Erzsébetváros Jövőjéért díj díjazottja – Tóth Zsuzsanna óvodapedagógus
Ezt követő adásaink