Kultúra
Los Angelesbe tart a Moholy-Nagy László kiállítás
Külgazdasági és Külügyminisztérium/OPH Kép: Forrás: New York-i Magyar Kulturális Központ
2017. január 9.

A New York–i Guggenheim Múzeum és az Art Institute of Chicago után 2017 február közepétől a Los Angeles County Museum of Art is bemutatja a Future Present című tárlatot ‒ közölte Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A tájékoztatás szerint a magyar képzőművész, fotóművész, formatervező és író életművét bemutató retrospektív tárlat 2016 októberében nyitotta meg kapuit Chicagóban, és január 6-án kísérleti elektronikus zenei koncerttel zárult. Az eseményen Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár képviselte a Külgazdasági és Külügyminisztériumot.

A tárlat közel 300 alkotáson keresztül mutatta be a 20. század művészetére rendkívüli hatást gyakorló magyar művész munkásságát. A kiállítás kivételes lehetőséget nyújtott arra, hogy Moholy-Nagynak a fotogrammától a tárgytervezésig számos területet átfogó életművét, egyben kiterjedt elméleti munkásságának lenyomatait egyszerre fogadja be a közönség. A tengerentúlon is nagy becsben tartott magyar származású művész személyében a Bauhaus kiemelkedő tanárát, a mai Illinois Institue of Technology ‒ Institute of Design (Chicago) megalapítóját is tisztelhetjük. A kiállítást közel 150 ezer látogató tekintette meg.

A kiállításhoz kapcsolódóan a New York-i Magyar Kulturális Központ a Chicagói Főkonzulátus támogatásával kísérőprogramokat szervezett, melyek a Moholy-Nagy-örökség magyar vonatkozásaira fókuszáltak. A január 6-i záróeseményen három magyar zenész kísérleti zenei koncertet tartott. Gőz László, a Budapest Music Center igazgatója, ifj. Kurtág György elektroakusztikus zeneszerző és Lukács Miklós cimbalomművész koncertje az avantgárd és a kortárs művészeti formák egyesítése, amely Moholy-Nagy öröksége előtt tiszteleg. A chicagói záróesemény az 1956-os Emlékbizottság támogatásával valósult meg.

A tárlat jelentőségét mutatja, hogy a New York–i Guggenheim Múzeum, valamint az Art Institute of Chicago után 2017 február közepétől a Los Angeles County Museum of Art is bemutatja a tárlatot, így Moholy-Nagy munkássága az Egyesült Államok legnagyobb művészeti múzeumaiban jelenik meg.

A kiállítás támogatója a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Következő adásunk
Téma: Erzsébetváros Jövőjéért díj díjazottja – Tóth Zsuzsanna óvodapedagógus
Ezt követő adásaink