Közigazgatás
A fiatalok felének nincs munkája Dél-Európában
hirado.hu
2017. január 10.

Olaszországban, Spanyolországban és Görögországban minden második fiatalnak nincs munkalehetősége és még perspektívája sem. 2012 után Európában szinte mindenütt csökkent a munkanélküliség, Magyarországon kiemelkedő mértékben – jelentette ki Lóránt Károly közgazdász az M1 Ma reggel című műsorában.

Felhívta a figyelmet arra, hogy 2010-ben Magyarországon 12 százalékos volt a munkanélküliség, míg jelenleg 4,5 százalékos. Ráadásul, míg az unió országaira az volt a jellemző, hogy a magasabb végzettségűek körében nőtt jelentősen a foglalkoztatás, az alacsonyabb végzettségűeknél pedig csökkent, addig Magyarországon minden kategóriában arányosan emelkedett – tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy azért ilyen szépek a munkanélküliségi adatok, mert abban a külföldön dolgozó magyarok is benne vannak, a közfoglalkoztatottak száma pedig nőtt, azt mondta: ahhoz képest, hogy a rendszerváltáskor a munkaerő harmada, mintegy 1,2 millió ember vált munkanélkülivé, a jelenlegi eredmények valóban nagyon szépek.

A közgazdász tragikusnak nevezte, ami Olaszországban, Spanyolországban és Görögországban van, miszerint minden második fiatalnak nincs munkalehetősége és még perspektívája sem. Hangsúlyozta:

a 35-45 százalékos arány borzasztóan magas, és érinti az egész Európai Unió gazdaságpolitikáját.

Mint mondta: alapvető feszültségek vannak. Bevezették például az eurót úgy, hogy előre lehetett tudni, ez a dél-európai országokat felkészületlenül éri. Részben emiatt van a nagy munkanélküliség abban a térségben, részben pedig amiatt, hogy a német gépeket eladjuk a kínaiaknak, ahonnan cserébe behozzuk azokat a fogyasztási cikkeket, amit eddig az olaszok és a spanyolok termeltek meg – magyarázta. Az Európai Uniónak gyorsabban kellene fejlődnie, mint az Egyesült Államoknak, az éves GDP-különbség azonban mintegy ezermilliárd euró – emelte ki.

Következő adásunk
Téma: Erzsébetváros Jövőjéért díj díjazottja – Tóth Zsuzsanna óvodapedagógus
Ezt követő adásaink