Életmód
Elfogyott az agyhártyagyulladás elleni oltás a patikákból
Kép: pixabay.com
2017. január 10.

Átmeneti készlethiány van Budapesten a fertőző agyhártyagyulladás elleni védőoltás egyik típusából, a B típusú vakcinából, ezért hétfőn a nagykereskedőnek engedélyezték egy nagyobb tétel behozatalát ‒ mondta az InfoRádiónak Pállfyné Poór Rita, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet gyógyszerhatósági főosztályvezetője.

Az elmúlt hetek hírei az agyhártyagyulladásos megbetegedésekről felkeltették az érdeklődés a betegség elleni vakcinák iránt, és némelyik patikában el is fogyott a készlet.

Országos hiányról még nem beszélhetünk, de némely vakcina esetében akadályozottabb az ellátás

‒ tudta meg az InfoRádió Pállfyné Poór Ritától, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet gyógyszerhatósági főosztályvezetőjétől.

A fertőzés megelőzése érdekében három vakcina vethető be: vagy a tisztán B, vagy a tisztán C szerotípust tartalmazó, vagy a négyfélét kombináltan tartalmazó készítmény. Magyarországon előfordulási gyakorisága leginkább a B és a C típusnak van.

„Leginkább a B típusú vakcináról érkeztek bejelentések, hogy hiány van. A másik kettő esetében van alternatív vakcina, de a B esetében viszont nincs más, ezért az intézet nagy erőkkel dolgozik azon, hogy pótolja a készleteket. Kedden egy nagyobb mennyiség behozatalára adtunk ki ideiglenes engedélyt. Erre akkor kerülhet sor, amikor átmeneti kapacitásgondok vannak, ilyenkor a nagykereskedő máshonnan, külföldről is beszerezheti” - mondta a főosztályvezető.

Pállfyné Poór Rita szerint január harmadik hetének végére megoldódhat a kereskedői hiány, az ideiglenes engedélyes beszerzéssel pedig addig is orvosolható a probléma, és már a héten megoldódhat a részleges hiány.

youtube.com

„Elsősorban a fővárosi gyógyszertárakban mutatkozik hiány, valószínűleg a hírek hallatán itt riadtak meg inkább az emberek” ‒ mondta Pállfyné Poór Rita, hozzátéve, hogy a két év alatti gyerekeknek éppen január elsejétől ingyenessé tett oltást nem érinti az átmeneti vakcinahiány.

Most adásban
Téma: Határon túli szavazás értékelése – Kántor Zoltán igazgató, Nemzetpolitikai Kutató Intézet
Ezt követő adásaink