Közigazgatás
Államtitkár: biztosított hazánk energiaellátása
OPH Kép: internet/illusztráció
2017. január 10.

Az extrém hideg ellenére a tárolókban megfelelő mennyiségű gáz van, emellett a hazai termelés és import biztosítja a lakosság biztonságos energiaellátását ‒ mondta Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

A hidegben a fogyasztás növekszik, a napi földgázfogyasztás kétszerese az éves átlagosnak – ismertette Aradszki András a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban. Mint mondta, a tárolókban megfelelő mennyiségű gáz van, de amennyiben hosszabb ideig kitart az extrém hideg, megnyitják a stratégia gáztárolót. A gázrendszer kibocsátó képessége napi 200 millió köbméter, ebből jelenleg napi 87 millió köbmétert fogyasztanak a lakosok és az ipari fogyasztók – fejtette ki. Ugyanakkor túlfogyasztásra is felkészültek a magyar szolgáltatók: megfelelő mennyiségű kereskedelmi szerződéssel rendelkeznek – hangsúlyozta. Újságírói kérdésre rámutatott,

azok a családok, akik régóta nem fizetik a számlákat, a rendkívüli hidegben védett fogyasztóknak minősülnek, a tél folyamán nem kapcsolják ki náluk a szolgáltatást.

MTI / Mohai Balázs

A kormány 2013-tól kezdve három lépésben 25 százalékkal csökkentette az energiaárakat – emlékeztetett az energiaügyért felelős államtitkár, hozzátéve, ez azt jelenti, hogy a rezsicsökkentés óta a magyar lakosok 940 milliárd forintot takarítottak meg. Kitért arra is, hogy 2010 előtt 1000 milliárd extra profitot vittek ki a szolgáltatók hazánkból. Mint fogalmazott, ezt az összeget a rezsicsökkentéssel visszaadták a magyar polgárok számára. Elmondta, Magyarország 2010 előtt az egyik legdrágább áron vásárolta az energiát, a lakosok jövedelmük közel 40 százalékát költötték rezsire.

Magyarországon a gáz ára a második legolcsóbb az Európai Unión belül, hazánkat csak Románia előzi meg – emelte ki Aradszki András. Hozzáfűzte, az elektromos áram pedig a harmadik legolcsóbb. Azt is leszögezte, jelenleg mintegy 110 ezer forint éves megtakarítást jelent a rezsicsökkentés egy családi házban élő, 4 tagú családnak.

„Felelőtlenség, hogy ne szabályozott árakon szolgáltassuk az energiát a magyar polgároknak, ezért mindent megteszünk annak érdekében, hogy Brüsszel ne tudja érvényesíteni Magyarországgal szemben a rezsicsökkentés értékeinek megszüntetését” ‒ zárta szavait az energiaügyért felelős államtitkár.

Most adásban
Téma: A Százház utcai projekt, és Belső-Erzsébetváros fejlesztései – Bajkai István alpolgármester
Ezt követő adásaink