Közigazgatás
Februárban az országgyűlés elé kerülhet a büntetőeljárási kódex
MTI Kép: Pixabay
2017. január 10.

Lezárult a büntetőeljárási kódex egyeztetése a parlamenti pártokkal, a törvényjavaslatot várhatóan februárban kezdi tárgyalni az országgyűlés ‒ mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára az MTI-nek a keddi egyeztetést követően. Hozzátette, az új kódex hatékonyabbá tenné a büntetőeljárásokat és jelentősen nagyobb teret adna a sértetti érdekek érvényesítésének.

Mint az államtitkár elmondta, az első egyeztetést decemberben tartották, most pedig áttekintették, hogy a pártok szakértőitől kapott észrevételekből mit tudnak beépíteni a törvénytervezetbe. Jelezte: az észrevételek nagy részét be tudják építeni az indítványba. Az államtitkár hozzátette, hogy a pártoktól érkező egyes javaslatokkal kapcsolatos minisztériumi érvelések zömét az ellenzéki képviselők és szakértők is elfogadták, így a tervezetet egyértelműen alkalmasnak ítélték benyújtásra.

fidesz.hu

Az államtitkár kiemelte, a törvényjavaslatot hamarosan benyújtják az Országgyűlésnek, amely várhatóan februárban kezdi tárgyalni azt. Völner Pál elmondta: azért szükséges az új büntetőeljárási kódex megalkotása, mert a jelenleg hatályos törvényt részben a teljesen új Büntető Törvénykönyv, részben más jogszabályok változása miatt többször is módosítani kellett, a változtatások miatt pedig egyre nehezebben lehetett alkalmazni. Emellett az új büntetőeljárási kódex megalkotásával az is a célja a minisztériumnak, hogy felgyorsuljanak a büntetőeljárások.

Az új Büntetőeljárási törvényben összefoglalták az eddig több más jogszabályban található, a titkos információgyűjtésre vonatkozó szabályokat is, az egyszerűbb és törvényesebb alkalmazás érdekében - tette hozzá az államtitkár. Mint mondta, ezt a változtatást a civil szervezetek is kifejezetten támogatták az egyeztetéseken.