Közigazgatás
Megnyitották a reformáció emlékévét Kárpátalján is
Kárpátaljai magyar hírportál Kép: refua.tirek.hu
2017. január 10.

Ünnepélyes keretek között nyitották meg a Reformáció Emlékévét Ukrajnában vasárnap, január 8-án Ungváron, a Kárpátaljai Megyei Ukrán Zenei-Drámai Színházban. Az emlékév mottója: „A lelki reformáción keresztül az ország megújulásáig”.

A Kárpátaljai Református Egyház képviseletében Héder János főjegyző előadásában szólt a reformáció hatásairól Ukrajnára. Elmondta, kevesen tudják, hogy Hrihorij Szkovoroda hét évig Sárospatakon hallgatta az igét, majd a Kijevi Mohiljai Akadémiára vitte azt. „Napjainkban sokféle hit van. Nem arra kérem az embereket, hogy változtassák meg hitüket, hanem azt kérdem, a hite hogyan változtatja meg belső énjüket és a társadalmat. Egyházunk továbbra is olyan lesz, amely a társadalomért él, nem pedig saját meggazdagodáséért" – zárta gondolatait a főjegyző.

Magyarország Ungvári Főkonzulátusának nevében Kuti László vezető konzul kiemelte, arra az 500 évvel ezelőtt létrejött szellemi áramlatra emlékeznek, amely nemcsak kulturális örökség része, de a mindennapoké is. Reményét fejezte ki, hogy a közös ünneplés még közelebb hozza egymáshoz a Kárpátalján élő ukránokat, magyarokat, a reformátusokat és más protestánsokat, katolikusokat és pravoszlávokat.

Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke elmondta, hogy Kárpátalján napjainkban 108 evangélikus közösséget tartanak nyilván, amelyek tagjai abban hisznek, csakis Jézus a megmentő. „Ez az ünnep azt is szolgálja, hogy összegezzék, mit adott Ukrajna függetlenségének 25 esztendeje. Nem voltak iskoláik, templomaik, de hatalmas lehetőséget kaptak, hogy újjáélesszenek mindent." mondta a püspök.

Különböző nyelveken beszélő protestáns egyházak képviseletében igei köszöntőt mondott Ivan Kondor, a baptisták megyei egyesületének elnöke, aki többek között arra a különbségre hívta fel a figyelmet, hogy mit adott Európának a reformáció 500 éve, és mit az idén 100 éves orosz forradalom. Viktor Hripta, a pünkösdisták megyei vezetője után a Hetednapi Adventista Egyház megyei vezetőhelyettese is köszöntötte a megjelenteket. Utóbbi hangsúlyozta, hogy a reformáció legnagyobb vívmánya az volt, hogy a Biblia hozzáférhetővé vált a hívek anyanyelvén. Vaszil Rajcsinec püspök, az Evangéliumi Szabadegyházak ukrajnai szövetségének vezetője a szavak és a tettek egységéről szólt. Elmondta, hogy a protestánsok mindig szavahihető emberek voltak, a dicsőség pedig csakis Istené, nem a párté, nem az országé, hanem Istené! Élő példákkal is alátámasztotta mondanivalóját: rámutatott, ideológiai alapon milyen hatalmas különbségek tapasztalhatók az életminőségében Észak- és Dél-Korea, valamint Észak- és Dél-Amerika között.

A közel kétórás nyitóünnepségen rövidfilmet mutattak be a reformáció történetéről, illetve a megye evangélikus és protestáns egyházainak összevont énekkara Olekszij Bokocs karmester irányításával egyházi énekeket adott elő ukrán és orosz nyelven. A teljes cikk elolvasható a Kárpátaljai magyar hírportálon.

Most adásban
Téma: Határon túli szavazás értékelése – Kántor Zoltán igazgató, Nemzetpolitikai Kutató Intézet
Ezt követő adásaink