Belföld
Novák: mindenki számára érezhető az ország erősödése
Kép: Pixabay
2017. január 10.

A társadalom minden csoportja számára érezhető az ország erősödése, a családok növekvő támogatása és a munkanélküliség csökkenése ‒ jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára kedden az M1 csatorna műsorában.

Novák Katalin példaként említette, hogy sokat léptek előre az ifjúsági munkanélküliség felszámolása terén. Ezt szolgálja az Ifjúsági Garancia Program, amelynek keretében ötvenezer fiatalnak biztosítanak munkát vagy képzést. A munkahelyvédelmi akcióprogram keretében pedig a munkaadók adó- és járulékkedvezményt vehetnek igénybe, így ösztönzik őket a fiatalok foglalkoztatására.

A családok boldogulását szolgálja a két évig igénybe vehető, havi 5 ezer forintos házassági adókedvezmény, továbbá az úgynevezett diplomás gyed keretében a felsőoktatásban tanulók is jogosultak a gyedre, attól függetlenül, hogy korábban volt-e munkaviszonyuk ‒ fűzte hozzá.

Kitért arra, hogy minden megyében létrehoztak a fiatalok számára olyan közösségi tereket, ahol a munkatársaik tájékoztatást nyújtanak az ösztöndíjakról, a továbbtanulási lehetőségekről, tanácsokat adnak a fiatal gazdáknak, illetve segítik a fiatalok vállalkozóvá válását.

Novák Katalin a Kossuth Rádió 180 perc című adásában arról szólt, hogy a kormányzati intézkedéseknek is köszönhetően

ma már 12 százalék alatti az ifjúsági munkanélküliség, illetve 5 év alatt 30 százalékkal növekedett a házasságkötések száma.

A családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) már 35 ezren vették igénybe, és az idén két gyermek nevelése esetén nettó 30 ezer forint havonta a családi adókedvezmény. Ez jövőre 35 ezer forintra, 2019-ben pedig 40 ezer forintra nő ‒ mondta az államtitkár.

Kapcsolódó cikkek
Uniós átlag feletti a magyar fiatalok foglalkoztatottsága

A kormány kiemelt célja a fiatalok támogatása, hogy döntéseikhez megkapják a megfelelő kormányzati segítséget ‒ mondta Novák Katalin.

Most adásban
Téma: Határon túli szavazás értékelése – Kántor Zoltán igazgató, Nemzetpolitikai Kutató Intézet
Ezt követő adásaink