Közigazgatás
Teljes hajózási zárlat a Dunán
MTI Kép: OPH
2017. január 10.

A Dunán kialakult jégviszonyok miatt teljes hajózási zárlatot rendeltek el kedden délután ‒ közölte Budapest Főváros Kormányhivatala az MTI-vel.

A közlemény szerint a főváros kormányhivatalának közlekedési főosztálya, mint hajózási hatóság, a vízi közlekedés biztonsága érdekében 16 órától elrendelte a korlátozást a folyó 1792 és 1433 folyamkilométere között. Ennek nyomán Gönyűtől a déli országhatárig tilos a hajózás.

Ez vonatkozik a komp- és révközlekedésre, valamint a budapesti szakaszon történő hajózásra is.

A zárlat feloldása a jégviszonyok alakulásától függ írta a kormányhivatal. A zárlat alól mentesülnek a folyamfelügyeleti és a vízügyi szervek hajói, továbbá a jégtörésben, valamint a segítségnyújtási, mentési munkálatokban résztvevő hajók. A hajózási zárlat visszavonásig érvényes olvasható a hirdetményben.

Korábban a Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási Nonprofit Kft. hajózási üzletágvezetője azt közölte, hogy a rendkívüli hideg időjárás és a Dunán egyre erősödő jégzajlás miatt keddtől bizonytalan ideig szünetel a komp- és révközlekedés Mohácsnál. Csóka István elmondta, a folyó vízfelületének 50-60 százalékán 10-20 centiméter vastagságú jégtáblák úsznak, ezért az utasok és a vízi járművek biztonsága érdekében leállították a közlekedést.

Amint az időjárási körülmények megengedik, a járatokat újraindítják a Duna-parti város kompkikötője és Mohácsi-sziget között tette hozzá.