Külföld
Elköszönt Obama
MTI Kép: Reuters/Jonathan Ernst
2017. január 11.

Az Egyesült Államok jobb és erősebb lett az elmúlt nyolc évben – mondta utolsó elnöki beszédben Barack Obama Chicagóban, nem messze az első elnöki győzelmi beszédének helyszínétől. A Szeles Városban üdvrivalgással és üdvözlő feliratokkal fogadták a leköszönő elnököt.

A beszédet többször ütemes taps szakította meg, a hallgatóság soraiból nem egyszer bekiabáltak: „még négy évet!” ‒ Obamát szemmel láthatóan meghatotta a fogadtatás.

A mintegy háromnegyed órás, érzelmektől sem mentes beszédben az elnök mindenekelőtt választóinak és támogatóinak mondott köszönetet az elmúlt nyolc évért. „Jobb elnököt és jobb embert csináltak belőlem” – mondta. Még mindig sok a tennivaló – tette hozzá.

„Amerika különlegessége abban rejlik, hogy mindig képes a változásra, a megújulásra” – hangoztatta az elnök. Hangsúlyozta, hogy nyolc évnyi elnökség után is változatlanul hisz a változás erejében. Obama egységre buzdította az amerikaiakat, „bármilyen különbségek legyenek is közöttünk”.

Tiszteletet a kisebbségeknek

Elismerte, hogy a faji kérdés változatlanul megosztja az amerikai társadalmat, és nyomatékosította, hogy a faji megkülönböztetés ellen még többet kell tenni. Az ezzel kapcsolatos törvények szükségesek, de önmagukban nem elegendőek. „A szíveket kell megváltoztatni” – mondta a távozó elnök.

Hozzátette: nemcsak az afroamerikaiak, hanem valamennyi kisebbség „megérdemli az egyenlőség tiszteletét, amelyet alapító atyáink is vallottak”. Hangsúlyozta azt is, hogy elutasítja az amerikai muszlimok hátrányos megkülönböztetését.

Fotó: Reuters/Jonathan Ernst

Barack Obama beszédében felsorolta az utóbbi nyolc évben elért eredményeket, egyebek mellett a munkahelyteremtést, az autóipar megmentését, az egészségbiztosítást, az azonos neműek házasságkötésének törvénybe iktatását, a terroristavezér Oszama bin Laden likvidálását.

Elemzők szerint egyértelműen Donald Trump megválasztott amerikai elnökre utalva megjegyezte azonban, hogy a haladás gyakran egy visszalépéssel valósul meg. Hozzátette: az utóbbi években elért fejlődés ellenére a gazdaság még mindig nem növekszik annyira, hogy a középosztály gyarapodhasson.

Sokat beszélt a külpolitikáról

A távozó amerikai elnök viszonylag sokat szólt a külpolitikáról, kormányzatának sikeresnek vélt eredményeit említette: a Kubával kialakított megbékélést, a diplomáciai kapcsolatok felvételét. Beszélt a terrorizmus elleni harcról, amellyel kapcsolatban azt jósolta, hogy nemsokára eljön az idő, amikor az Iszlám Állam nem fenyegeti többé Amerikát.

„Oroszország és Kína nem tudja kiegyensúlyozni befolyásunkat a világban, hacsak mi nem hagyunk fel mindazzal, amiben hiszünk, s nem alakulunk át egy másfajta nagy országgá, amely szemtelenkedik a kisebb szomszédokkal” – fogalmazott az amerikai államfő az Egyesült Államok riválisainak tekintett nagyhatalmakkal kapcsolatban.

Fotó: Reuters/Jonathan Ernst

Irodalmi zárómondat

Beszéde végén Obama a tavaly elhunyt alabamai írónő, Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót! című regényéből idézett. „Addig nem fogod megérteni a másik embert, míg nem nézed a dolgokat az ő szemszögéből” – idézte Obama a regény főszereplője, Atticus Finch ügyvéd szavait, aki a végsőkig harcolt a bíróságon fekete védencéért, hogy megvédje őt a faji előítéletektől.

Barack Obama azzal búcsúzott, hogy nagy tisztesség volt számára szolgálni az amerikai népet, s azt ígérte, ezt állampolgárként továbbra is megteszi majd. „Igen, megtehetjük” – idézte első kampányának győztes jelszavát.

Kapcsolódó cikkek
Hiteles Trump győzelme

Pénteken hitelesítette az elektorok szavazatait az amerikai törvényhozás.

Következő adásunk
Téma: Erzsébetváros Jövőjéért díj díjazottja – Tóth Zsuzsanna óvodapedagógus
Ezt követő adásaink