Gazdaság
Lassabb bővülésre számít a Világbank
MTI/Portfolio Kép: Pixabay
2017. január 11.

A Világbank a tavalyinál nagyobb idei gazdasági növekedéssel számol, de a bővülés üteme alacsonyabb lehet az eddig vártnál. Idei első Global Economic Prospects című jelentésében a Világbank azt prognosztizálja, hogy a globális gazdaság az idén 2,7 százalékkal nő a júniusban becsült 2,8 százalékkal szemben, és a tavalyi 2,3 százalékos bővülés után.

A Világbank előrejelzése szerint az Egyesült Államok gazdasága a tavalyi 1,6 százalék után idén 2,2 százalékkal nő. A kínai gazdasági növekedés ugyanakkor 6,5 százalékra lassul a tavalyi 6,7 százalékról. Japán GDP-növekedése 1 százalékról idén 0,9 százalékra, az euróövezeté 1,6 százalékról 1,5 százalékra lassul.

A jelentés az európai és közép-ázsiai térségből három országgal foglalkozott: Oroszországgal, Törökországgal és Lengyelországgal. A Világbank előrejelzése szerint az orosz GDP idén 1,5 százalékkal nő a tavalyi 0,6 százalékos zsugorodás után. A török gazdasági növekedés 2,5 százalékról 3 százalékra gyorsul, a lengyel gazdaság pedig 3,1 százalékkal bővül az idén a tavalyi 2,5 százalék után.

Oroszország az árfolyamválsága után először fog éves átlagban bővülni. Törökország esetében a friss fejleményeket valószínűleg még nem vette figyelembe a Világbank. Amennyiben a pénzügyi stabilitási problémák tartóssá válnak, illetve a líra gyengülése árfolyamválsággá eszkalálódik, aligha az élénkülésről fog szólni az év.

A friss jelentés nem szakítja meg azt a sorozatot, miszerint a nagy nemzetközi intézmények globális növekedési előrejelzései rendre lefelé módosulnak, ahogy a világgazdaság élénküléséről rendre csalódást keltő adatok jelennek meg.

Most adásban
Téma: Határon túli szavazás értékelése – Kántor Zoltán igazgató, Nemzetpolitikai Kutató Intézet
Ezt követő adásaink