Gazdaság
Márciustól jöhet a legolcsóbb internet 
OPH Kép: OPH
2017. január 11.

Január elsejétől elindult a Digitális Jólét Alapcsomag bevezetése, az internetszolgáltatók kínálatában várhatóan márciusban jelenik meg – jelentette be a Digitális Jólét Programért (DJP) felelős miniszterelnöki biztos kedden a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) elnökével tartott közös budapesti sajtótájékoztatóján.

Az alapcsomag legalább 15 százalékkal lesz olcsóbb, mint egy adott internetszolgáltató legkedvezőbb árú internet-előfizetése.

Deutsch Tamás elmondta, hogy a Digitális Jólét Alapcsomag védjegy használatára vonatkozó pályázatokat január végén írják ki a szolgáltatók számára, a tervek szerint februárban megtörténnek az elbírálások, így márciustól már megjelenhet a szolgáltatók kínálatában az alapcsomag mind mobil, mind vezetékes előfizetés formájában.

A miniszterelnöki biztos kiemelte, hogy az alapcsomag fontos eleme a Digitális Jólét Programnak, amelynek alapfilozófiája, hogy mindenki hozzáférhessen az internethez. Aláhúzta: az alapcsomag esélyteremtés azoknak az eddig internetet nem használó embereknek, akik szociális szempontból hátrányos helyzetben vannak, és eddig anyagi okokból nem tudtak előfizetni az internetre. Az alapcsomagot minden eddiginél kedvezőbb áron érhetik el, s ez esélyt teremt számukra például a tanulás, az elhelyezkedés szempontjából is – mutatott rá. Úgy fogalmazott: a kormány azt szeretné, hogy Magyarországon mindenki a digitális átalakulás nyertesévé váljon.

A feltételekről szólva elmondta, hogy az alapcsomagra maximum 2 esztendeig lehet előfizetni akár vezetékes, akár mobil formában, és azon természetes személyek számára nyílik meg a lehetőség, akiknek eddig nem volt internet-hozzáférésük, valamint nyilatkoznak arról, hogy a megelőző évben nem volt a nevükön mobil internet-előfizetés, illetve vezetékes szolgáltatás esetében a nevükön és a lakcímükön.

Elmondta azt is, hogy a Digitális Jólét Alapcsomag az állam tulajdonában lévő védjegy, amely január elsejétől működik, s az önkéntes védjegy használati jogának elnyerésére a szolgáltatók számára pályázati rendszer keretében van lehetőségük, melyet a Digitális Jólét Nonprofit Kft. működtet. A nonprofit kft. azt vizsgálja, hogy a védjegyszabályzatban, illetve a védjegyhasználati szerződésben rögzített feltételeknek a szolgáltató eleget tesz-e. A védjegyet használó szolgáltató vállalja, hogy az alapcsomagra előfizetőket nem terheli egyszeri belépési díj, a havi előfizetési díjon túli díj nem állapítható meg. Az alapcsomag havi előfizetési díjának legalább 15 százalékkal alacsonyabbnak kell lennie az adott szolgáltató legolcsóbb csomagjánál.

Szólt arról is, hogy a szabályozási elem megalkotásakor cél volt, hogy a lehető legkevesebb adminisztrációs terhet jelentse mind a szolgáltató, mind az új előfizető számára.

A miniszterelnöki biztos megjegyezte: a Digitális Jólét Nonprofit Kft. nem új, állami tulajdonban lévő gazdasági társaság, hanem egy korábbi társaság (HIPAvilon Nonprofit Kft. – szerk.) folytatásaként a DJP legkülönbözőbb feladatainak ellátásában közreműködik, így többek között az alapcsomag-védjeggyel kapcsolatos adminisztratív feladatokat is ellátja.

A műszaki tartalmat ismertetve Deutsch Tamás közölte: vezetékes előfizetés esetén a garantált letöltési sebességnek

legalább 1 Mbit/s-nak kell lennie, vezeték nélküli esetében pedig nincs minimális letöltési sebesség, de a szolgáltatásnak legalább 4G szintűnek kell lennie megfelelő lefedettség esetén.

Az adatforgalmat illetően vezetékes esetében ez korlátlant jelent, míg mobil esetében legalább 500 megabájtra kell garanciát vállalnia a szolgáltatónak. Hozzátette: a nagyok ugyanakkor jelezték, hogy ez a szám náluk eléri az 1 gigabájtot.

Deutsch Tamás hangsúlyozta: a szolgáltatókkal közös cél volt, hogy ne „fapados” internet-előfizetéshez juthassanak az ügyfelek, hanem minőségihez.

Emlékeztetett arra is, hogy azok számára, akik anyagi megfontolásból eddig nem engedhették meg az előfizetést, az internethasználat áfacsökkentése és az alapcsomag bevezetése azt jelenti, hogy megközelítőleg 25 százalékkal olcsóbban tudnak előfizetéshez jutni 2016-hoz képest.

A miniszterelnöki biztos úgy vélte, hogy az alapcsomag népszerű internet-hozzáférési lehetőség lesz. Mint mondta, Magyarországon ma mintegy 1,5 millió, 18 évesnél idősebb ember van, aki nem rendelkezik internet-hozzáféréssel, a felmérések szerint pedig mintegy 14 százalékuk anyagi okokból nem fizet elő. Ennek alapján hozzávetőleg 220 ezer embert érinthet a kérdés, Deutsch Tamás szerint ezért

az alapcsomagot megrendelők száma biztosan eléri a tízezres nagyságrendet.

Emellett megalapozott az az elképzelés, hogy a két év lejárta után továbbra is előfizetők maradnak, és hosszú távon is a digitális világ részesei lesznek – fűzte hozzá.

Kövesi Gabriella, a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) elnöke azt emelte ki, hogy a DJP célja, hogy az internet legyen mindenki számára hozzáférhető és megfizethető, s ez utóbbi megteremtése érdekében csatlakoztak az alapcsomaghoz. Hozzátette: a tárgyalások során a szolgáltatók azt kérték, hogy a csomag „útlevél” legyen a digitális világba azok számára, akiknek még nem volt internet-előfizetésük, azaz olyan ügyfeleket érjenek el, akik eddig még nem interneteztek. Kövesi Gabriella elmondta: céljuk, hogy földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül minden állampolgár számára legalább egy vezetékes és legalább három mobilszolgáltató kínálatából lehessen alapcsomagot választani. Az is cél – folytatta –, hogy az eddig nem internetezők az alapcsomag után rugalmasan átjelentkezhessenek egy nagyobb szolgáltatást kínáló csomagba. A szakember beszámolt arról is, hogy a szolgáltatók vállalták a csomagok karbantartását, és évente egyszer felülvizsgálják.

Az elnök jelezte azt is, hogy a szolgáltatók átadták az áfacsökkentést a fogyasztóknak, az alapcsomagra pedig úgy tekintenek, mint befektetésre a jövőbe.

Most adásban
Téma: A Százház utcai projekt, és Belső-Erzsébetváros fejlesztései – Bajkai István alpolgármester
Ezt követő adásaink