Külföld
Szijjártó: a digitális gazdaságot megjelenítő munkahelyek jöhetnek létre
MTI Kép: KKM
2017. január 11.

Harminc új német vállalati beruházásról tárgyal a kormány, ezek nyolcezer új munkahelyet jelenthetnek – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar közmédiának szerdán Berlinben, ahol részt vesz a Die Welt című német konzervatív lap gazdasági fórumán.

A mások mellett Angela Merkel német kancellár, Sigmar Gabriel alkancellár és gazdasági miniszter, Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter, valamint a gazdasági vezetők részvételével rendezett tanácskozás előtt tett nyilatkozatában Szijjártó Péter kiemelte, hogy a 30 potenciális beruházás révén szinte teljes egészében magas hozzáadott értéket képviselő, a digitális gazdaságot megjelenítő munkahelyek jöhetnek létre.

Aláhúzta:

2017 egyik fő kihívása az átállás az új típusú gazdaságra,

amiben a német vállalatok szerepe a legfontosabb, a kormány pedig minden lépést megtett, amely a német vállalatok megítélése szerint szükséges ahhoz, hogy Magyarország a „digitális korszakban” is sikeres és versenyképes legyen. Mint mondta, a Die Welt fórumán arról beszél majd, hogy a kormány megtette a szükséges intézkedéseket, így bevezette az EU legalacsonyabb társasági adóját, a szociális hozzájárulási adó mértékét 27-ről 22 százalékra csökkentette, jövőre további 2 százalékponttal csökkenti, munkaerő-mobilitását és kutatás-fejlesztést támogató adókedvezményeket léptetett életbe, továbbá a beruházás-ösztönzési támogatások rendszerében már nemcsak a megteremtett munkahelyekre, hanem a technológiai fejlesztésekre is ad támogatást.

Hozzátette: a meghívás a tanácskozásra nyilvánvalóan nagy dolog, és világosan mutatja, hogy a visegrádi országok, köztük Magyarország jelenti az európai gazdaság gerincét alkotó modern német gyáripar hátországát. A németek 50 százalékkal többet kereskednek a visegrádi négyekkel (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia), mint Franciaországgal, valamint nagyjából 50-55 százalékkal többet kereskednek a közép-európai országokkal, mint az Egyesült Államokkal. Mindez egyértelműen jelzi, hogy „a német gazdaság jövője szempontjából is rendkívül fontos, hogy a közép-európai gazdaságok jól teljesítsenek” – mutatott rá Szijjártó Péter. Nem véletlen, hogy „egy irányba mutatnak a számok”, így Németországban és Magyarországon egyszerre süllyedt 5 százalék alá a munkanélküliség, és egyszerre emelkedett történelmi csúcsra a foglalkoztatottság – tette hozzá a miniszter.

Kiemelte, hogy

tavaly minden korábbinál nagyobb volt a két ország közötti kereskedelmi forgalom,

ami év végére elérte a 47 milliárd eurót, és a 6000 Magyarországon tevékenykedő német vállalkozás 300 ezer embernek ad munkát. Ez is mutatja, hogy Magyarország számára Németország „az egyik legfontosabb szövetséges” Európában, politikai és gazdasági szempontból egyaránt.

Nem szabad azonban eltagadni, hogy a két kormány között jelentős véleménykülönbség van egy nagyon fontos kérdésben, hiszen míg a magyar kormány úgy látja, Európa megnövekedett terrorfenyegetettsége közvetlen összefüggésben áll az illegális migrációval, ezt a nézetet „német kollegáink nem osztják” – mondta Szijjártó Péter. Ugyanakkor viszont két, szintén nagyon fontos, a kontinens jövőjét meghatározó kérdésben teljes az egyetértés, így Magyarország és Németország is azt képviseli, hogy Európa biztonságát a lehető leggyorsabban és leghatározottabban meg kell erősíteni, a közös európai hadsereg, a hadiipari és a hírszerzési együttműködés szorosabbra fűzésével gondoskodni kell a terrorfenyegetettség visszaszorításáról.

A gazdaságban szintén mindkét ország kiáll amellett, hogy Európa elveszített versenyképességét fegyelmezett, felelős költségvetési politikával ötvözött gazdasági növekedéssel kell visszaszerezni, nem pedig „mások pénzére, pláne nem a németek pénzére” építve – mondta a miniszter. Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy 2017 nagy kihívása a digitális gazdaság mellett annak a „dogmának” a meghaladása, hogy „vagy fizetéseket emelünk, vagy a versenyképességet javítjuk”. „Igenis be fogjuk bizonyítani, hogy lehet egyszerre az emberek fizetését emelni, és az ország gazdasági versenyképességét javítani” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Most adásban
Téma: A Százház utcai projekt, és Belső-Erzsébetváros fejlesztései – Bajkai István alpolgármester
Ezt követő adásaink