Belföld
Táblagéppel dolgoznak a kéményseprők
katasztrofavedelem.hu Kép: Pixabay
2017. január 11.

A héten tartotta évnyitó értekezletét a katasztrófavédelem kéményseprőipari tevékenységet ellátó igazgatóhelyettesi szervezete. A megbeszélésen az idei év főbb feladatait vették számba, de a témák között szerepelt a kéményseprők munkavégzését segítő táblagépekhez fejlesztett mobilalkalmazás éppúgy, mint az országos kéményadatbázis létrehozása, illetve a szakképzés.

Az értekezleten a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) Gazdasági Ellátó Központ igazgatóhelyettesei, a megyei ellátási csoportvezetők, az ügyfélszolgálat vezetője és a kéményseprőipari koordinátorok mellett részt vett és előadást tartott Gubicza József tűzoltó ezredes, a BM OKF Oktatásigazgatási és Kiképzési Főosztályának vezetője, Horváth Jenő tűzoltó ezredes, a BM OKF Tűzvédelmi és Kéményseprőipari-szabályozási Főosztályának vezetője, valamint Bernwallner Richárd jogtanácsos is.

Az ülést Tóth László tűzoltó alezredes, a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ kéményseprőipari szervezetének igazgatóhelyettese nyitotta meg, majd a jelenlévők az idei év aktuális feladatait, az azok elvégzéséhez szükséges lépéseket vitatták meg. Sok más mellett szó esett arról is, hogy most már a katasztrófavédelem teljes ellátási területén táblagép segíti a kéményseprők munkáját, egy kifejezetten arra kifejlesztett mobilalkalmazással. A modern eszköz a napi adminisztráció mellett támogatja a meglévő adatbázis pontosítását és naprakészen tartását, de az eszköznek köszönhetően idővel minden egyes kémény teljes története is rendelkezésre áll majd.

Ezt követően az ez évben várható képzésekről esett szó, köztük a január 23-án induló szakképzésről, melynek keretében harmincnégy olyan tűzoltó kezdi meg tanulmányait, aki önként vállalkozott a szakma elsajátítására. Márciusban és áprilisban folytatódik a kéményseprő betanított munkások elméleti képzése, ősszel pedig ismét indul kéményseprő és tüzeléstechnikai karbantartó szakmunkás végzettséget adó képzés. A több mint ötéves szakmai gyakorlattal rendelkezők 2017-ben is jelentkezhetnek mestervizsga-felkészítésre és kéményseprőmester-vizsgára.

A tanácskozás további részében hatósági és jogi kérdések kerültek napirendre, valamint a napi munkavégzés során felmerült kérdéseket vitatták meg.

Most adásban
Téma: Határon túli szavazás értékelése – Kántor Zoltán igazgató, Nemzetpolitikai Kutató Intézet
Ezt követő adásaink