Külföld
Trump miatt nem írhat történelmet Obama?
Kossuth Rádió/180 perc Kép: Reuters/Jonathan Ernst
2017. január 11.

Az egészségbiztosítási törvény miatt Barack Obama történelmi alak lehetne, mert sok millió amerikainak teremtett vele szociális biztonságot, vagy legalább annak érzetét, de az új elnök, Donald Trump az Obamacare szinte azonnali visszavonására szólította fel a Kongresszust.

Barack Obama 2008-ban a Change, vagyis változás jelszavával kampányolt. Elnöksége alatt meg is valósult egyfajta változás, de az az ország gazdasági, társadalmi és faji megosztottságában nyilvánult meg. Obama búcsúbeszédében azt mondta: a változást nem tőle kellett volna várni, hanem mindenkinek magától.

Ez azt mutatja, hogy ő maga is elégedetlen azzal a politikai fordulattal, amelyet képes volt véghezvinni – magyarázta Frank Tibor. Az ELTE Amerikanisztika Tanszékének tanára emlékeztetett: az elmúlt 8 év alatt az amerikai társadalom számos belső feszültsége tört ki, ami jórészt a feketék és a fehérek közti konfliktusok sorozatában nyilvánult meg.

Pedig lehetett volna

Szerinte az egészségbiztosítási törvény miatt Obama történelmi alak lehetne, mert sok millió amerikainak teremtett vele szociális biztonságot, vagy legalább annak érzetét, de az új elnök, Donald Trump az Obamacare szinte azonnali visszavonására szólította fel a Kongresszust.

Ehhez teljes összefogásra lenne szükség, de nem biztos, hogy erre hajlandó lesz az amerikai törvényhozás; elképzelhető, hogy megvárják még egy új republikánus törvény megalkotását – magyarázta.

Sok dolga van Trumpnak

Frank Tibor előretekintve úgy vélte, Trump elnöksége alatt elsősorban azokat a változásokat hivatott véghezvinni, amelyeket konstruktívan ígért az ország jövőjét tekintve.

A jobb amerikai kapcsolat Oroszországgal például a világ hasznára válna, hisz közösen léphetnének fel az Iszlám Állam ellen. Továbbá az új elnöknek tennie kell az illegális bevándorlás ellen is, mert Amerika már nem képes ekkora integrációra. A megosztottságot is fel kellene számolni, ám Trump alkatánál fogva erre kevésbé tűnik alkalmasnak – húzta alá.

Következő adásunk
Téma: Erzsébetváros Jövőjéért díj díjazottja – Tóth Zsuzsanna óvodapedagógus
Ezt követő adásaink