Életmód
Változtak az utazási szokások a terrorizmus miatt
Világgazdaság Kép: Pixabay
2017. január 12.

Tavaly érezhetően csökkent a forgalom a magyar turisták által kedvelt tengerparti nyaralások célországaiban, ami némileg átszabta a hazai utazási irodák piacát – írja a Világgazdaság.

Nem volt jó évük tavaly az utazási irodáknak, erre utal, hogy a charterjáratokat is igénybe vevő utazásszervezők vagyoni biztosítékának összértéke a tavalyi 11,3 milliárdról 8,5 milliárdra csökkent 2017-re a Turizmus Online összesítése szerint. A kaucióra kötelezett utazásszervezőknek minden év október 31-ig az előző három év legmagasabb vagyoni biztosítékát kell igazolniuk a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál (MKEH) ahhoz, hogy a következő évben folytathassák tevékenységüket. A kauciót az árbevételre vetítik, a charterező cégeknél például minimum a 20 százalékát el kell érnie, tehát az összeg csökkenése a forgalom visszaeséséről árulkodik.

A charteres irodák toplistáját továbbra is a Neckermann vezeti, amelynek nem okozott gondot a korábbi két évhez hasonló 3 milliárd forintos kaució. Kiesett viszont a listáról a tavaly második helyezett Green Travel, amely nem tudta letenni a korábbi három év legmagasabb, 1,65 milliárd forintra rúgó kaucióját. A Törökország-specialistának számító cégnek 2015-ben többször meg kellett emelnie a biztosítékot a kiemelkedő forgalom miatt, a tavalyi év azonban megközelítőleg sem sikerült ilyen jól. Mivel a kauciót nem lehet csökkenteni, a Green Travel egy másik cégben folytatja az utazásszervezést.

A kedvezőtlen geopolitikai helyzet, leginkább a terrorfenyegetettség és a menekültválság nyomta rá a bélyegét a 2016-os utazási piacra – mondta a Világgazdaságnak Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) alelnöke. Eget rengető változások nem történtek, irodák se mentek csődbe, de a magyarok által kedvelt tengerparti nyaralások népszerű desztinációi, Törökország, Egyiptom és Tunézia esetében csökkent a forgalom. A legjobban még 2015-ben is a törökországi nyaralások mentek, mivel az ottani rendkívül kedvező ár-érték aránnyal más célpont nehezen tud versenyre kelni. Ám a török puccskísérlet és a terrorcselekmények elvették a magyar utazók kedvét – annak ellenére, hogy a tengerpartot nem érintették az események –, és 2016-ban ötödére esett vissza a magyar utasforgalom.

A magyarok utazási kedve ugyanakkor töretlen, amit jól mutat a tengeri hajóutak dinamikus forgalomnövekedése is – fűzte hozzá a MUISZ alelnöke. Az elmúlt években egyre több magyar próbálta ki ezeket, folyamatosan élesedett a verseny a hajótársaságok között, így már akár egy tengerparti nyaralással is vetekedő áron elérhetővé váltak.

Az MKEH adataiból is az látszik, hogy csak átrendeződik a forgalom. A nem charteres utazásszervezők többsége ugyanis növekedésre számít az idén, hiszen a tavalyi visszaesést követően 2017-re az ötven legnagyobb iroda összesen 5,3 milliárd forint vagyoni biztosítékot igazolt a tavalyi nem egész 4 milliárd után – számolta össze a Turizmus Online. „Miközben sokan szervezik önállóan az interneten keresztül a nyaralásukat, az utazási irodáknak korántsem csak az idősebb generációk jelentik a stabil ügyfélréteget” – magyarázta Molnár Judit. A körutazások, a kulturális programutak és a távoli, egzotikus nyaralások lebonyolítását a fiatal tehetős középrétegben is sokan bízzák utazási irodákra, mivel nincs idejük azok megszervezésére, és a biztonság is fontos szempont számukra.

Következő adásunk
Téma: Erzsébetváros Jövőjéért díj díjazottja – Tóth Zsuzsanna óvodapedagógus
Ezt követő adásaink