Közigazgatás
Novák Katalin: cél a minél több családbarát munkahely elérése
InfoRádió Kép: Reuters/Arnd Wiegmann
2017. február 16.

Magyarországon a nyugdíjrendszer stabil, és hosszútávon is fenntartható – mondta Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában. A nyugdíjrendszer fenntarthatósága és fenntartása mindenki számára elemi kérdés – tette hozzá.

A nyugdíjasokat el kell tartanunk, el is akarjuk tartani

Magyarországon egy felosztó-kirovó nyugdíjrendszer működik, ami azt jelenti, hogy az éppen aktuális járulékfizetők tartják el a nyugdíjasokat. Az ő járulékaikból fizetjük ki a nyugdíjaikat. Ahogy az eltartó és az eltartotti arány romlik, plusz kihívást, terheket jelent. Novák Katalin szerint a fenntarthatósághoz szükség volt a nyugdíjrendszer átalakítására és a korkedvezményes ellátások megszüntetésére.

„Azért is alakítottuk át a nyugdíjrendszert az elmúlt években, és azért szüntettük meg azokat a korkedvezményes ellátásokat, amelyek minden különösebb megalapozottság nélkül jártak tömegeknek, és éppen azért vizsgáltuk felül a rokkantsági ellátásokat, hogy ezt a nyugdíjrendszert fenntarthatóvá tegyük. A jelenlegi magyarországi nyugdíjrendszer éppen ezért fenntartható, szufficites, tehát több a befizetés, mint a kifizetés, ez még most így lesz.”

Magyarországon most senkinek sem kell attól tartania, hogy a nyugdíjának fedezete veszélybe kerül, vagy nem kapja azt meg

– tette hozzá az államtitkár.

Nők, család, munka

Ma Magyarországon soha nem látott mértékű a női foglalkoztatottság, azonban a részmunkaidős foglalkoztatási formák elterjesztése még hátralévő feladat – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára.

„Nemcsak az egészen pici gyermeket nevelőkre kell gondolni, hiszen sok anya a gyereke hároméves koráig otthon van, hanem azokra, akiknek öt-, hat-, nyolc-, vagy akár tízéves gyermekük vagy gyermekeik vannak. Ők azért még komoly, napi szintű feladatot jelentenek. Ilyenkor nehéz naponta nyolc órát fizikailag jelen lenni a munkahelyen, és ha az utazási időt is beleszámoljuk,
tíz órát távol kell tölteni a családtól naponta.

Nagyon nehéz utána még fizikailag és lelkileg is helytállni a gyerekek mellett is.

Pályázatok a részmunkaidő támogatására

Novák Katalin elmondta: az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzetgazdasági Minisztérium is indít fejlesztési forrásokra támaszkodó pályázatokat a részmunkaidős munkavállalás segítésére.

„Ezek egyfelől célozzák a munkaadókat; azt szeretnénk elérni, hogy minél inkább használják az atipikus formákat. Nemcsak részmunkaidőről van szó, hanem akár távmunkáról, a munkák megosztásáról vagy az elcsúsztatott munkavégzésről is. Másrészt az is céljuk, hogy felkészítsék az érintett nőket, hogy alkalmasak legyenek erre a munkavégzésre.”

Novák Katalin hangsúlyozta: nem lehet minden munkakörben távmunkából dolgozni, de további tanulással más típusú munkakörben ez megoldható. Az államtitkár hangsúlyozta:

cél a minél több családbarát munkahely elérése.

„Ne csak azokon a helyeken legyen ilyen szemléletmód, ahol egy díjra pályáznak, és ott is csak egy gyakorlatban, nem pedig a teljes mentalitásban. A legkisebb településeken, közösségben és a legkülönbözőbb területen érvényesüljön az igazi családbarát szempont: hogy megbecsüljük azokat, akik gyermeket nevelnek, és valóban tiszteljük őket.”

Novák Katalin hozzátette: a családbarát kifejezés alatt ne csak a kisgyermekes családokra gondoljunk, hanem a szülőkre, nagyszülőkre is.

Következő adásunk
Téma: Gyermeknap a Bikás Parkban – Kelemen Angelika szervező
Ezt követő adásaink