Belföld
348 kilométeren harmadfokú az árvízvédelmi készültség
M1 Híradó Kép: MTI/Donka Ferenc
2017. február 17.

Összesen 473 kilométeren van árvízvédelmi készültség, ebből 348 kilométeren harmadfokú. A Tisza Szolnokig már lényegében jégmentes, a jeges ár most Tiszakécskénél tart.

Tiszakécskénél jelenleg áll a jég, a kérdés csak az, hogy meddig; Békési István védelemvezető helyettes az M1-nek azt mondta, hogy hajnali 4 órakor a Tiszakécskénél lévő 286-os folyamkilométernél jégtorlódás keletkezett, amely egy órán belül már két kilométeresen összetorlódott, jelenleg pedig 8 kilométeres hosszban áll a jégtorlasz.

Hozzátette: ez a szakasz csak nőni fog.

Mint mondta, a Tisza alsóbb részénél is vannak jégtorlódások, melyet a Szegedi Vízügyi hatóság jégtörő hajója próbál megszüntetni.

A jégvastagság körülbelül 2 méter nagyságú, és ahogyan növekszik az összetolódott jég, az a vizet is elkezdi majd felfelé duzzasztani. Ennek következtében a vízfelszín esése elkezd növekedni – hangsúlyozta a szakember, kiemelve, hogy ha a vízfelszín – mely jelenleg 9-10- cm/km – elkezd emelkedni, akkor olyan energia ér össze majd mögötte, amely „kilövi a jégdugót”. Ám azt nem lehet megmondani, ez mikor következik be – fűzte hozzá.

Több helyen, például Szolnoknál az összetörött jégtáblák összeálltak, és ez a jégtorlaszból álló jéggé alakult át, ami szintén veszélyes, mintha egy nagyobb tábla lenne, igaz, nem okoz akkora kárt a vízen lévő létesítményekben – hangsúlyozta Békési István.

Következő adásunk
Téma: A főváros leghosszabb sugárútjáról nyílt kiállítás – Ughy Attila polgármester, Gajda Péter polgármester, Budapest Főváros XIX. Kerület Kispest Önkormányzata és Bácskai János polgármester, Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata
Ezt követő adásaink