Belföld
Emlékérme hirdeti Kossuth Zsuzsanna misszióját
OPH Kép: OPH
2017. február 17.

A Magyar Nemzeti Bank hazánk első főápolója születésének 200. évfordulója alkalmából, a Magyar Ápolók Napja ünnepségen két címletben – tízezer és kétezer forintos névértékben – bocsátott ki emlékérmet Kossuth Zsuzsanna tiszteletére, aki a magyar ápolásügy kiemelkedő alakja, Magyarország első főápolónője volt.

A Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére a Magyar országgyűlés 2014 február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóját hivatalosan is a Magyar Ápolók Napjának nyilvánította. Hagyományosan ezen a napon kerül sor a kiemelkedő szakmai teljesítményt nyújtó szakdolgozók kitüntetésére. Ráadásul az idei év különlegessége, hogy születésének 200. évfordulója kapcsán 2017 egyben Kossuth Zsuzsanna-emlékév is.

Mikor lesz egészségügyi életpályamodell?

A életpályamodellnél többre lenne szükség annak érdekében, hogy az ápolók kellő megbecsülésben részesüljenek – hívta fel a figyelmet az ünnepség előtti sajtótájékoztatón Bugarszki Miklós. Az egyesület elnöke rámutatott, komoly problémák vannak a képzés területén, amely jelenleg nem alkalmas arra, hogy a felsőoktatási felvételire felkészítse a szakgimnáziumokban tanulókat. „Szeretnénk, ha az ápolóképzés az egészségügyi szaktárcához kerülne” ‒ hívta fel a figyelmet. Kiemelte: szükség lenne egy önálló egészségügyi minisztériumra is, amelynek segítségével az egyesületnek is nagyobb érdekérvényesítő képessége lenne. Emellett ami talán a legfontosabb: az egészségügyi életpályamodell kidolgozása, amely nemcsak jobb és nagyobb lehetőséget, de egy kiszámítható karrierutat is garantálna a pályát választók számára.

Emlékérmét bocsátott ki az MNB

A Magyar Nemzeti Bank hazánk első főápolója születésének 200. évfordulója alkalmából két címletben bocsátott ki emlékérmet. A kétezer és a tízezer forintos névértékű címletek egyébként törvényes fizetőeszközök is, hiszen szerepelnek rajta azok a kötelező elemek, mint a kibocsátás helye, éve és a kibocsátó neve.

Az érméket névértéken három hónapig lehet megvásárolni, piaci értéküket azt követően a kereslet-kínálat fogja meghatározni.

Az egyik oldalán Kossuth Zsuzsanna arcképe látható, másik oldalán pedig egy tábori kórházi jelenet, emlékeztetve arra, hogy a főápolónő három hónap alatt 72 tábori kórházat létesített, ahol a betegellátás színvonala Európa-szerte egyedülállóan magas volt.

Következő adásunk
Téma: Lezárult a Kőrösi Csoma- és a Petőfi-program 2017/2018-as szakasza – Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Miniszterelnökség
Ezt követő adásaink