Életmód
Európa egyre csak vénül
vg.hu Kép: Reuters/Arnd Wiegmann
2017. február 17.

Megállíthatatlannak látszik az Európai Unióban az elöregedés folyamata az Eurostat adatai szerint. Magyarországon is csak egy kicsit jobb a helyzet ‒ írja a Világgazdaság.

Az EU-ban tavaly a népesség medián életkora 42,6 év volt, tíz évvel ezelőtt azonban még egy átlagos uniós állampolgár nem töltötte be a negyedik ikszet sem. A legnagyobb kihívással Németország, Olaszország és Portugália néz szembe, ezekben az országokban ugyanis a lakosok jó eséllyel 44 év felett vannak, és semmi jele annak, hogy megfordulna a folyamat.

A nyugat-európai országok ugyan profitálnak abból, hogy Kelet-Európából áramlik feléjük a munkaerő, ám ez ‒ habár fontos számukra ‒ hosszú távon nem tudja megfordítani az elöregedést. Ráadásul kedvezőtlenül érinti a közösség felzárkózó országait, ahol egyre égetőbb kérdéssé válik a magasabban képzett munkaerő megtartása. A fejlett nyugat-európai országokban az elöregedésben szerepet játszik az alacsony halandósági szint, a születéskor várható magas élettartam, valamint ennek folyamatos javulása is.

Magyarországon egy kicsit jobb a helyzet, mint az EU-átlag, de tavaly hazánkban is 42 év fölé emelkedett a medián életkor. Egy átlagos magyar ugyanakkor még így is fél évvel fiatalabb egy EU-s állampolgárnál, két évvel korábban azonban még csak 41,3 évet mért az unió statisztikai hivatala, vagyis a tendencia nálunk is romló. Ez nem csoda az alacsony születésszám miatt, ráadásul a munkaerő-migráció bennünket is kedvezőtlenül érint. Közép-Magyarország kifejezetten fiatal, 41,3 éves, Nyugat-Dunántúl a 42,8 évével kissé felfelé húzza az átlagot, amiben nagy szerepet játszik, hogy a Zala megyeiek között 54 éves az átlag. Dél-Alföld 43,3 évével a legöregebb régiós szinten.

Forrás: pixabay.com

Az EU-ban Ciprus és Írország van a leginkább kényelmes helyzetben – már ahol az összehasonlítható adatok rendelkezésre álltak –, ezekben az országokban ugyanis jóval 40 év alatt van az átlagéletkor. A ciprusiak 37,3, az írek 36,7 évesek. A térségünkben Szlovákia és Lengyelország lakói is éppen 40 év alatt vannak.

Az elöregedési folyamat kedvezőtlen hatással van Európa munkaerőpiacára és a termelékenységre is. Miután egyre több az idősebb dolgozó, növekszik azoknak a száma, akik a 25 és 54 év közötti legjobb munkavállalási kor idősebbjei között vannak, és egyre többen vannak, akik ki is csúsznak ebből.

A nyugdíjhoz közel állók termelékenysége pedig jóval alacsonyabb: az IMF becslései szerint 40-50 éves korig nő a munkavállalók termelékenysége a tapasztalatok szerzésével, ezt követően azonban csökkenő pályára kerül. Vagyis hiába fogják növelni a nyugdíjkorhatárt, éppen a legkevésbé hatékony munkavállalókat tartják majd a piacon. Az IMF szerint az eurózóna legtöbb országában az elöregedés miatt csökkenni fog a termelékenység a következő két évtizedben, ahogy nő az 55 és 64 év közötti munkavállalók aránya.

Következő adásunk
Téma: Lezárult a Kőrösi Csoma- és a Petőfi-program 2017/2018-as szakasza – Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Miniszterelnökség
Ezt követő adásaink