Belföld
Olimpia: Tarlós szerint kihátrált az ellenzék
Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala Kép: Pixabay
2017. február 17.

Tarlós István az olimpiáról szólva emlékeztetett: a budapesti pályázat beadásáról a Fővárosi Közgyűlés másfél éve több mint 80 százalékos, a Magyar Olimpiai Bizottság százszázalékos többséggel döntött, a Parlament pedig konszenzussal, az ellenzék támogatásával. „Akkor a politika is maximális mellszélességgel kiállt az olimpia mellett. Most valamiért az ellenzéki politikusok többsége kihátrált ebből, a saját döntéséből. Ez az ellenzék részéről árulás. Nem illik így viselkedni, ez nem tisztességes” – fogalmazott.

Megjegyezte, hogy az 1-2 százalékos pártok „bepánikoltak attól, hogy megjelentek a fiatalok, és bejelentették, hogy pártot alapítanak. Akik korábban két kézzel megszavazták és támogatták a budapesti olimpiát, azok most felállnak, és ország- és városvédői szerepben próbálnak tündökölni” – jegyezte meg. Kitért rá, hogy az Agenda 2020, a takarékos olimpia elvének megjelenése előtt maga is fenntartásokat fogalmazott meg, de azóta alapvetően változott a rendezés feltételrendszere. Emlékeztetett rá, hogy 2004-ben az akkori főpolgármester értekezletre hívta össze a kerületi polgármestereket, „ezerrel támogatták az olimpiát, mert az jó az országnak és a városnak”, Demszky Gábor még támogató levelet is írt az ügyben.

Az olimpiai pályázat visszavonását célzó népszavazási kezdeményezésről szóló kérdésre azt válaszolta: „ha tényleg lesz népszavazás, sőt, ha már eldőlt, hogy a budapestiek kellő számban aláírták, hogy népszavazást akarnak, én személy szerint – bármi lesz a hivatalos terminológia – erősen el fogok gondolkodni, visszavonjuk-e a pályázatot”. Tarlós István bírálta az ellenzéki, szocialista politikusokat, „akik erősen megszavazták másfél éve az olimpiát, ha ennyire aggódtak, nem kezdhettek volna saját akaratukból aláírásokat gyűjteni? Miért pont most jutott eszükbe? Nekik ez a népszavazás nem az olimpiáról szól, hanem másról” – jegyezte meg.

Hangsúlyozta, hogy egy olimpiarendezés esetén Budapesten számos olyan fejlesztés valósulna meg, ami nem vagy csak később, a rendezés a városnak fejlesztési források szempontjából jót tenne, „kevesebb pénzt lehetne elvinni vidékre”. Újságírói kérdésre Tarlós István úgy fogalmazott: „nem fogom a népet se becsapni, se kijátszani, nem fogok lassítani folyamatokat, végső határidőt kivárni, erre akkor is figyelni fogok, ha jogi szempontból nincs ráhatásom. Messzemenőleg elzárkózok attól, hogy a népakaratot kijátsszuk. Ha lesz népszavazás, annak az eredményét messzemenőkig tiszteletben fogom tartani”.

Pénteken a 2024-es budapesti olimpia megrendezése ellen és a helyi népszavazás kiírásáért küzdő Momentum Mozgalom 266.151 aláírást adott le a Fővárosi Választási Bizottságnak.

Következő adásunk
Téma: A főváros leghosszabb sugárútjáról nyílt kiállítás – Ughy Attila polgármester, Gajda Péter polgármester, Budapest Főváros XIX. Kerület Kispest Önkormányzata és Bácskai János polgármester, Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata
Ezt követő adásaink