Külföld
Pénteken találkozik Merkel és Trump
M1/Ma reggel Kép: Reuters/Hannibal Hanschke
2017. március 17.

Pénteken találkozik egymással Donald Trump és Angela Merkel Washingtonban, ahol a két vezetőnek más-más célja lesz. A német kancellár az amerikai elnök személyes megismerését és a bizalomépítést tartja elsődleges céljának, míg amerikai kormányforrások szerint Trump elnököt rendkívül érdeklik a német kancellár személyes tapasztalatai Putyin orosz elnökről.

A látogatást eredetileg keddre tervezték, de időjárási okok miatt péntekre halasztották. Az M1 péntek reggeli műsorában Kiszelly Zoltán politológus és Ilysah György Oroszország-szakértő beszélt a hét diplomáciai csúcseseményéről.

A német médiában viccesen azt írták, hogy a szabad világ vezetője találkozik az amerikai elnökkel, ez is jelzi, hogy jelenleg a neoliberális gazdaságpolitikának a megbízottja a német kancellár, Trumpot még nem ismerik – tért ki az előzményekre a politológus.

Kiszelly hozzátette: az amerikai–orosz viszony még képlékeny, hiszen még nem tudni, hogy lesz-e átfogó Trump-Putyin megállapodás, ahogy „Reagan és Gorbacsov annak idején (…) tisztázták az alapokat”.

Ezt az átfogó megállapodást sokan várják, mert rendbe tenné az olajpiacot, valamint a közel-keleti békét is közelebb hozná,

– fogalmazott a politológus.

A kereskedelem kapcsán úgy fogalmazott: Amerika riválisként tekint az EU-ra is, nem biztos, hogy az euró, mint fizetőeszköz az új amerikai elnök „ínyére van”.

Mint kifejtette, ezen a kérdésen belül az amerikai–német kapcsolat egy stratégiai viszony, de azt látja, hogy Trump nem szeretne egy német–orosz „egymásra találást”, mert a német tudást kombinálva az orosz energiaforrásokkal már nem tudná ellensúlyozni az Egyesült Államok.

Végső soron EU-Amerika találkozó lesz

Ha túl tudnak lépni az ideológiai-politikai ellentéteken, akkor a Merkel-Trump találkozó egy fontos lépés lehet a pragmatikus gazdasági együttműködési irányába – fogalmazta meg véleményét a találkozóval kapcsolatban Ilyash György. A szakértő szerint ez az egyetlen lehetőség a két ország között az együttműködésre.

Kiszelly Zoltán szerint a pénteki találkozón is szóba kerül az EU, mint egységes (intézmény – a szerk.), amit „Merkel és Brüsszel megpróbál egybetartani”, de rossz ajánlatokat tesz, ami miatt erősödnek a protesztpártok – tette hozzá.

Kijelentette: Trump a 20 ezer milliárd dolláros amerikai államadósságot az európai országok segítségével is akarja konszolidálni, a kérdés, hogy ezt Európa elfogadja-e, „van nyertes-nyertes játszmára esély”. Utalva Ilysah György kijelentésére, a politológus úgy fogalmazott: ha sikerül egy pragmatikus együttműködésről megállapodniuk, akkor elmarad az a kereskedelmi háború, amitől sokan tartanak.

Krím: úgy marad, ahogy most van

A félsziget kérdését Oroszország lezártnak tekinti, és a nemzetközi szereplők nem látnak esélyt arra, hogy ezt a helyzetet megváltoztassák – válaszolta a szakértő arra a műsorvezetői felvetésre, hogy melyek a Krímmel kapcsolatos legfrissebb fejlemények.

Most adásban
Téma: 75 éves a Kőbányai Gyöngyike Óvoda – Czanka Lajosné óvodavezető, Kőbányai Gyöngyike Óvoda
Ezt követő adásaink