Kultúra
Diákkezdeményezésből lett Szent László-emlékév Kőbányán
OPH Kép: OPH
2017. március 18.

Kőbányai diákok kezdeményezését karolta fel a Kelet-Pesti Tankerületi Központ, melynek eredményeként a X. kerületi általános iskolák és gimnáziumok egész évre szóló programsorozattal és valamint internetes weboldal és mobil applikáció megalkotásával készülnek a Szent László-emlékév megünneplésére – jelentették be sajtótájékoztató keretében pénteken a Kőbányai Szent László Gimnáziumában.

A lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai államtitkársága által meghirdetett Szent László-emlékévhez kapcsolódva a Kelet-Pesti Tankerületi Központ és az általa fenntartott kőbányai általános iskolák és gimnáziumok egész évre szóló programsorozatra készülnek. Emellett az emlékév eseményeinek méltó közzétételéhez és dokumentálásához weboldalt, valamint egy mobil applikációt hoztak létre, melyeket március 17-én indítottak el – jelentette be Fekete Ildikó tankerületi igazgató.

OPH

Harcolnunk kell azért, hogy életünk "szent" legyen a szó eredeti értelmében, azaz, hogy az ember teljesítse azt a küldetését, amit életcélként kapott – tolmácsolta Balog Zoltán miniszter szavait Fekete Ildikó. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának irányítója, a kőbányai Szent László-emlékév fővédnöke megnyitóra írt köszöntőjében kifejtette: az emlékév kiváló alkalom arra, hogy összekapcsolja a közép-európai nemzeteket. Szent László személye egyszerre szimbolizálja a Kárpát-medencei népek összetartozását és annak is jelképe, hogy a kereszténység összeköti őket -fogalmazott levelében a miniszter.

OPH

Dunai Mónika országgyűlési képviselő a programsorozat védnökeként modell értékűnek nevezte a programsorozatot. Mint fogalmazott, az alulról jövő kezdeményezés a diákok ötletéből indult, melyet tanáraik felkaroltak, a szülők és az önkormányzat támogattak, civil szervezetek és egyházak is csatlakoztak hozzá, a tankerület pedig összefogja. Arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a példa is azt mutatja, hogy egy kezdeményezés akkor lehet igazán sikeres, ha az összes szereplő összefog és egy irányba tart.

OPH

György István budapesti kormánymegbízott személyes hangvételű köszöntőjében visszaemlékezett, hogy egykor ő is a Kőbányai Szent László Gimnázium tanulója volt. Az iskola légkörét kimondatlanul is áthatotta a lovagkirály eszménye, ami meghatározó volt az itt tanuló diákok számára. Felidézte, hogy az 1990-es kerületi polgármesterré választása után az egyik első feladatának érezte a lokálpatriotizmus felerősítését, melynek fontos eleme volt a kerületben régóta meglévő Szent László-kultusz felerősítése. Kőbányán útjára indították a közösségformáló Szent László napokat, amely eseménysorozat a mai napig is tart. Kiemelte az önkormányzat sokat tett azért is, hogy ez a diákkezdeményezés rangos, sokakat megmozgató eseménysorozattá váljon.

OPH

A kőbányai emlékév felett szintén védnöki szerepet vállaló Révész Máriusz köszöntőjében rámutatott, a kerületnek nagyon erős kötődése van Szent László királyhoz. Felidézte, korábban komolyan felmerült az is, hogy a kerület felvegye a lovagkirály nevét, és bár ez nem történt meg, de a főtér, az iskolák, és a templom egyaránt Szent László nevét viseli a kerületben. A kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos kitért arra is, fontos mindennapi életünkben a kultúra és a sport összehangolása. Bejelentette, hogy az emlékév folyamán több kerékpáros zarándok utat is szerveznek, melyek egyike Nagyváradra, az Árpád-házi szent végső nyughelyére fog vezetni.

OPH

Weeber Tibor alpolgármester emlékeztetett, hogy az emlékév tervezése kapcsán az önkormányzat nagy örömmel fogadta a diákok ötletét. Kiemelte: egy kezdeményezés akkor válik igazán sikeressé, ha minél több ember akaratát összefogja és véleményét tükrözi. Rámutatott, hogy az emlékév tovább fogja erősíteni a kerület közösségi életét, hiszen "elődeink célja is az volt, Szent László élete köré építsék fel a közösség életét".

OPH

Balogh Attila katolikus atya, a kőbányai Szent László Plébánia irányítója arra hívta fel a figyelmet, hogy "a templom ajtaja nyitva áll mindenki előtt", szimbolikusan és a valóságban is. Mint mondta: egyre többen szeretnék látni belülről is a templomot. Arra is felhívta a figyelmet, hogy „Kőbányának nagyon sok értéke, kincse van, amit érdemes kibányászni”. Felhívta a figyelmet, hogy ebben az évben is több zarándoklaton vesznek részt, amelyek idén a Szent László-emlékév jegyében a szent király eszménye köré szerveződnek.

OPH

Czigány Balázs, az Esterházy Magánalapítvány igazgató-helyettese elmondta, hogy az Esterházy család egykori Fraknói várának lakótornya a legújabb kutatások alapján éppen Szent László uralkodásának időszakából származik. Azonban nemcsak ezért kapcsolódtak be az emlékévbe, hanem mert az alapítvány zenepártoló tevékenységet is kifejt. Így jöhetett létre Donizetti: Parafrasy del Christus opera ősbemutatója a Kőbányai Szent László Templomban.

A digitális fejlesztésben résztvevő diákok
OPH

Az emlékév sajtóanyagában szereplő kerületi programok 2017 folyamán:

Szent László nemzetközi történelmi verseny magyarországi fordulójának megrendezése Kőbányán a Nemzetpolitikai Államtitkárság felkérésére

Utcakoncert a Kőbányai Szent László Plébánia erkélyén

Donizetti: Parafrasy del Christus opera ősbemutatója a Kőbányai Szent László Templomban az Esterházy Magánalapítvány támogatásával

Szent László nyomában kerékpártúrák országon belül és határon túl

Szent Efrém Férfikar nagykoncertje

„Mindent vagy semmit” műveltségi vetélkedő Szent Lászlóról pedagógusoknak és diákoknak

Különféle művészeti pályázatok kiírása általános- és középiskolásoknak

Emellett a kerületben gasztronómiai különlegességek is születtek az emlékévhez kapcsolódva: a kőbányai Lefi Cukrászdaelkészítette Szent László tortáját, a kőbányai Torockó Vendéglő a Szent László tálat, az Esterházy Magánalapítvány pedig Szent László borát készítette el 2017-ben.

Most adásban
Téma: 75 éves a Kőbányai Gyöngyike Óvoda – Czanka Lajosné óvodavezető, Kőbányai Gyöngyike Óvoda
Ezt követő adásaink