Külföld
Együttműködésről írtak alá V4 memorandumot
hirado.hu Kép: bumm.sk
2017. március 19.

A Dunai Kezdeményezés Eurorégió memorandumot irt alá az aktív, határon átnyúló együttműködésről tíz településsel Ausztriából Szlovákiából és Magyarországról – hazánkat a Győr-Moson-Sopron megyei Bezenye képviseli. A községek és városrészek közösen támogatják az idegenforgalmat, a régióban élők nemzeti kisebbségek kultúráját és hagyományainak megőrzését.

Minimálbér-kommandókat állít fel a Szolidaritás szakszervezet és az Állami Munkaügyi Felügyelet Lengyelországban. A cél, hogy a cégeket rávegyék engedelmeskedjenek a minimálbér kifizetésére vonatkozó szabályoknak. Idén januártól emelkedtek a minimálbérek és látható, hogy a kisebb cégek bizonyos szakmákban – kisboltokban, őrző-védő végeknél vagy éppen a vendéglátásban, igyekeznek kijátszani az új szabályozást. A felügyelők első körben még csak figyelmeztetnek a késedelmes fizetések következményeire, de a második ellenőrzéstől kezdve kemény büntetésekre számíthatnak a visszaeső trükközők, az ügyek akár a bíróságokon is végződhetnek.

Ma emlékeztek Lengyelorsázgban a Belzeci koncentrációs táborban meggyilkoltakra. Pontosan 75 évvel ezelőtt futottak be ugyanis az első zsúfolásig telt vagonok a haláltáborba. A tábor 1942-ben kezdte meg működését. Csak ebben az évben mintegy 434 000 zsidót deportáltak ide, főként Lengyelországból gyűjtötték össze őket, de volt köztük német, osztrák, cseh és szlovák állampolgár is.Lengyelországban négy haláltábor működött, azonban mindközül ez volt a legkegyetlenebb.

Húsvét alkalmából Szlovákiában gyártott bronz harangot küldenek a pápának. A tíz kilós harang 27 cm átmérőjű és az alkotó olyan technológiával gyártotta, amely a 15. századból ered. A harang a hagyományos húsvéti pilzeni sörszállítmányt kíséri majd. Cseh sört először XIII. Leó pápa kapott, orvosi javallatra a 19. század elején, aki ezután, a csehek szerint a sör jótékony hatásának köszönhetően még 25 évet élt. Aztóa minden pápa, minden húsvétkor kap pilzeni sört

Következő adásunk
Téma: Gyermeknap a Bikás Parkban – Kelemen Angelika szervező
Ezt követő adásaink