Közigazgatás
Önkormányzati klub segíti a közös képviselők munkáját Ferencvárosban
OPH Kép: Máté Évi
2017. március 19.

Mivel egy önkormányzat nem juthat el mindenhová, ezért célszerű partnerként megszólítani a közös képviselőket azért, hogy rajtuk keresztül hatékonyan tudjon fellépni az adott lakóközösségek problémáinak megoldásában. A Ferencvárosban működő önkormányzati klub munkájával ismertette meg a Rádió Orient hallgatóit Antal Gábor közös képviselő, Kulpinszky Eleonóra önkormányzati képviselő és Bácskai János, Ferencváros polgármestere.

Ha az önkormányzat ki akarja szolgálni a kerületben élők igényeit, akkor nem feledkezhet el a közös képviselőiről sem. Ugyanis minden egyes társasház egy kisebb-nagyobb önálló közösség, melyeket a törvény is véd – mutatott rá Bácskai János. Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzatának polgármestere kiemelte,

az önkormányzat nem jut el mindenhová, ezért partnerként szólítja meg a közös képviselőket: segítsenek abban, hogy elérje a ferencvárosiakat, és rajtuk keresztül hatékonyan tudjon közreműködni az ott élők problémáinak megoldásában.

A kerületben közel 900 társasház van, ezeknek ügyeit 240–250 közös képviselő kezeli ─ összegezte a városrész vezetője.

Kulpinszky Eleonóra önkormányzati képviselőtől megtudtuk, hogy a klub háziasszonyaként segít megszervezi, levezeti a programokat, kiválasztja a témákat és meghívja az előadókat.

A közös képviselők abban tudnak segíteni a kerület irányítóinak, hogy megosztják az intézkedéseket és eljuttatják a lakókhoz azokat az információkat, amelyekről szükséges, hogy tudjanak.

A klubban olyan témákkal foglalkoznak, amelyeket a közös képviselők kérnek: az aktuális jogszabályi változásokat érintő témák, új rendeletek, intézkedések. Alkalmanként szakembereket hívnak meg, egy-egy témában és az is fontos az is, hogy a közös képviselők ki tudják cserélni tapasztalataikat.

Antal Gábor ferencvárosi közös képviselő elmondta, több szempontból is hasznosnak tartja a találkozókat. Vannak általános kérdések, bizonyos törvényi szabályozások, amelyek mindenkit érintenek, és a meghívott szakértők konkrétumokkal tudnak szolgálni. A helyi ügyekről pedig a polgármestertől és a képviselőktől első kézből kaphatnak információkat. A következő alkalmak egyikén a társasházi működés törvényességi felülvizsgálatának gyakorlati tapasztalatairól is jó volna hallani – fogalmazta meg a közös képviselő. Jó mintapéldákat lehetne összegyűjteni arra vonatkozóan, hogy mire kell figyelni, mert még a legrutinosabb közös képviselő is belefut pontatlanságokba, hibákba – jelentette ki.

A képviselő asszony elmondta, korábban volt szó a rezsicsökkentésről, a tűzvédelmi szabályokról és a bűnmegelőzésről is, legutóbb pedig az illegális szemétlerakás volt a téma: a látvány borzasztó, és fölösleges pluszfeladatot ró az önkormányzatra. Céljuk az volt, hogy a lakók, tudják, hogy hová lehet bejelenteni, ha valaki ilyet tapasztal, és ne legyen természetes, hogy lerakják a szemetet az utcára.

Bácskai János polgármester úgy véli, hogy a bűnmegelőzésben nagy segítséget nyújt a lépcsőházi kamerarendszer, amit a József Attila lakótelepen indítottak el. Elmondta, hogy folyamatosan lehet pályázni, a telepítési költséget az önkormányzat állja, csak a működési költséget kell kigazdálkodniuk a lakóközösségeknek. Sajnos a telepítést gyakran az ott élők akadályozzák meg, a legkülönfélébb okokra hivatkozva, remélhetőleg egyre több társasház igényli majd, hiszen a szubjektív biztonságérzetet is nagyban növeli.

A kamerarendszerrel kapcsolatban Antal Gábor elmondta, hogy a hozzá tartozó házakban sincs egységes álláspont a lakók között. A felszereléshez 50%+1 tulajdoni hányaddal a szervezeti és működési szabályzatot kell módosítani, és az adminisztratív költséget sem vállalják szívesen a lakók. Nehézséget okoz, hogy sok az albérletbe kiadott lakás, nem lehet elérni a tulajdonosokat, az albérlő pedig nem járhat el helyette csak meghatalmazással – magyarázta a kamerarendszer hiányát a képviselő asszony.

A polgármester nagyon fontosnak tartja a kapcsolattartást, hiszen ez adja az együttműködés hitelességét. Ugyanakkor nagyon nehéz feladat a közös képviselőség, hiszen ahány lakó, annyi érdek, érzelem, vélemény. Ezeket a közösségeket, amelyek a család után a legmeghatározóbbak, olyan közösségekké kellene alakítani, ahol összefogás van, tehát nemcsak a jogi képviselet a közös képviselő dolga, hanem közösségkovácsolás is. A jó közös képviselő kiválasztása nem egyszerű, olyannak kell lennie, aki magáénak érzi a házat és a jelentkező problémákat – zárta a beszélgetést Bácskai János polgármester.

Téma: Önkormányzati klub segíti a közös képviselők munkáját
Vendég: Antal Gábor közös képviselő, Kulpinszky Eleonóra önkormányzati képviselő és Bácskai János polgármester, Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata
A műsort vezeti: Adorján András
Kapcsolódó cikkek
Újra itt a József Attila mindenkiNET videópályázat

Ferencváros Önkormányzatának online videópályázata első ízben 2015 áprilisában, a költő születésének 110. évfordulóján került megrendezésre.

Terepjárót adományozott Ferencváros a katasztrófavédelemnek

Új, összkerékmeghajtású terepjárót adott át Ferencváros önkormányzata a fővárosi katasztrófavédelem számára.

Kulturális ifjúsági központtá válna Ferencváros

Az önkormányzat kiemelt célja a fiatalság megszólítása: azt szeretnék, ha a kerület valódi kulturális ifjúsági központtá válna.

Most adásban
Téma: Nemzetközi nyugdíjmegállapítás specialitásai – Kecskés Róbert főosztályvezető-helyettes, Nyugdíjbiztosítási és Adategyeztetési Főosztály
Ezt követő adásaink