Közigazgatás
PAR Wine Award idén is, magyar szereplőkkel
FM Kép: boraszportal.hu
2017. március 19.

Düsseldorfban, a PAR Wine Award International díjátadó ünnepségen a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa, Kiss Eliza köszöntő beszédében tájékoztatást ad többek között a 2017-es Nemzeti Borkiválóság Programról és a magyarországi borpiac aktuális helyzetéről.

A PAR Wine Award International keretében a tavalyihoz hasonlóan ez évben is 12 ország (Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Bulgária, Románia, Moldova, Szerbia, Koszovó, Montenegró, Macedónia, Bosznia Hercegovina, Albánia, Görögország, Ciprus, Törökország, Georgia, Libanon és Izrael) borai mérettetnek meg. A versengést az úgynevezett „PAR értékelés”- re építik, amely a borászatoknak és a kereskedőknek egyaránt hasznos információt nyújt arról, hogy mennyire állnak összhangban a vizsgált termékek az aktuális fogyasztói igényekkel. Tavaly a PAR első nemzetközi megmérettetését a „Borverseny a sokszínűség és a gazdag aromaváltozatok zászlaja alatt” mottóval hirdették meg.

A német kezdeményezés közös platformot hozott létre azoknak a kiváló borászoknak, akik kiemelkedő eljárással készítenek magas nívójú tételeket. A magyar borokat a 2016 decemberében rendezett megmérettetésen is a Fekete tenger, Észak-Európa és a Földközi tenger térségéből származó tételekkel vetették össze. Ezen a versenyen 108 bort értékeltek Frasdorfban.

2016-ban a Magyarországon tevékenykedő diplomatákat szüretre vendégül látó Koch Borászat különféle tételei és a Neuperger Pincészet egyik kiváló bora érdemelte ki az aranyérmet. A Top Gold elismerést a versengésben részt vevő borok közül csupán kettő kaphatta meg, amelyből az egyiket a Koch Borászat hozta el 96 PAR pontos Villányi Csanád Cuvée 2012. tételével.

A vörösborok kategóriájában ugyanezen borászatból a 2012-es évjáratú Villányi Cabernet Sauvignon Classicus 91 PAR ponttal, míg az ugyanezen évjáratú Cabernet Sauvignon Prémium 90 PAR ponttal szerzett aranyérmet. Ez évben hasonló dicsőségben részesült még a magyarországi borok közül a Neuperger Pincészetből a 90 pontos, aranyérmes, 2015-ös Villányi Portugieser.

Most adásban
Téma: 75 éves a Kőbányai Gyöngyike Óvoda – Czanka Lajosné óvodavezető, Kőbányai Gyöngyike Óvoda
Ezt követő adásaink