Belföld
A Mozaik Múzeumtúra idei első állomása Eger lesz
Örökség Kultúrpolitikai Intézet /OPH Kép: Örökség Kultúrpolitikai Intézet
2017. március 20.

Tavasszal ismét országjáró roadshow-ra indul a Mozaik Múzeumtúra, amelynek első állomása Eger lesz - tudatta az Örökség Kultúrpolitikai Intézet az OrientPress Hírügynökséggel.

A Dobó István Vármúzeum március 24-én, 10 és 16 óra között látogatható.

Mint írják, a Balassi-teremben 10 órától Gárdonyi-kuckóval várják a kisebbeket, ahol különleges játékokkal, fegyvermásolatokkal, öltözetrekonstrukciókkal, s kézműves foglalkozásokkal varázsolják a múzeum dolgozói kézzel foghatóvá a Gárdonyi életmű nagyszerű üzeneteit. Az Egri csillagok című regény cselekménye történelmi puzzle-játékokkal, kirakókkal elevenedik meg a foglalkozáson, valamint a fiatalság terepasztal segítségével játszhatja újra a regény jeleneteit. A kuckóban a rejtélyek szerelmesei megismerkedhetnek a Gárdonyi-féle titkosírással is, de az író novellái sem maradnak ki a programok sokaságából, amelyek memóriakártyákkal és társasjátékok segítségével elevenednek meg a foglalkozáson.

Szintén 10 órától kezdődik a Varázstorony interaktív kísérleti bemutatója: az ide ellátogatók a saját maguk által elvégezhető kísérleteken keresztül ismerkedhetnek meg alapvető fizikai jelenségekkel, tudományos „játékokat” játszhatnak. A kísérletek sora a mechanikaitól az optikai eszközökön keresztül az elektromágneses érdekességekig terjed.

Az egri vár története című kiállításban délelőtt 11-től múzeumi órán vehetnek részt az iskolások, amelynek témája Balassi Bálint életműve és egri évei. 12 órától a „Vitézségről formát…” című tematikus múzeumpedagógiai foglalkozás során a résztvevők megtapasztalhatják, milyen volt a végvári élet és a szórakozás a költő korában.

13 órától a végvári védekezés vizeire eveznek a programok: „Az ostrom 38 napja” című stratégiai játék az ostromhoz, Eger és Magyarország történetéhez kapcsolódó kérdések segítségével zajlik. A játék során 2-2 magyar és török csapat küzd egymással, a törököknek el kell foglalniuk az egri vár stratégiai pontjait, illetve a vár egészét, a magyaroknak pedig megakadályozni a törökök várfoglalását.

A délután folyamán a Dobó-bástyában az érdeklődők Kelenik József alezredes (Hadtörténeti Intézet és Múzeum) „Lőporfüst – kövek között” című előadását hallgathatják meg, amely a török kori erőd tüzérségét mutatja be. Buzás Gergely, a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeumának igazgatója mesél a közönségnek az Egri Vár egyházi építészetéről. Végezetül Domokos György (Hadtörténeti Intézet és Múzeum) tart előadást Gárdonyi Géza klasszikusából, amely „Az Egri csillagok és a valóság” címet viseli - áll a tájékoztatásban.

Következő adásunk
Téma: Gyermeknap a Bikás Parkban – Kelemen Angelika szervező
Ezt követő adásaink