Közigazgatás
Agrárinformatikai együttműködési központ lesz Gödöllőn
Szent István Egyetem Kép: Reuters
2017. március 20.

A Szent István Egyetem és konzorciumi partnerei stratégiai jelentőségű KFI együttműködés eredményeként Agrárinformatikai Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központot (AgIT FIEK) hoznak létre Gödöllőn, amelyhez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap a FIEK_16-1-2016-0008 azonosító számú, AGIT Agrárinformatikai Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ létrehozása című projekt keretében 1.482.127.690 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesíti a konzorciumot.

A 2017 januárjában indult, 4 éves futamidejű projekt keretében hosszú távú és fenntartható ipari-felsőoktatási együttműködés valósul meg a következő konzorciumi partnerek bevonásával: ASSECO Central Europe Magyarország Zrt., Axiál Javító, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., ENERGOTEST Kft., SKC-Consulting Kft.

A program három szakmai területre fókuszál:

- a fedélzeti informatikai hálózatok minőségének javítása (kompatibilitás) és mennyiségének növelése (olyan eszközök „digitalizálása”, amelyek hagyományosan nem rendelkeznek ilyen technológiával),

- digitális termelési rendszer (DPS) kidolgozása, új IT alapú agrármechatronikai rendszerek fejlesztése, adatgyűjtés és korszerű algoritmusokra (gépi tanulás) alapuló feldolgozással,

- FIEK infrastruktúra fejlesztése, kutatási, oktatási tér kialakítása.

A Szent István Egyetem, a legnagyobb agrárkutatási kapacitással rendelkező felsőoktatási intézményként, egyedülálló módon a mezőgazdaság valamennyi szakterületére kiterjedően végez K+F+I munkákat. Kiegészülve egy jelentős mezőgazdasági rendszerintegrátorral és több vezető informatikai fejlesztő vállalattal képes a feladat elvégzésére. A pályázat lezárulását követően a fő projektelemek keretében kifejlesztett technológiák piaci értéke biztosítja az Agrárinformatikai Központ fenntarthatóságát. Ehhez hozzájárulhat a Központ tudástranszfer funkciója is, amely az egyetemen zajló oktatás, szakképzés, duális képzés egyik bázisa lehet.

Következő adásunk
Téma: Gyermeknap a Bikás Parkban – Kelemen Angelika szervező
Ezt követő adásaink