Gazdaság
Az atomerőművek a legjobbak villamosenergia-termelésben
hirado.hu/Kossuth Rádió Kép: GE Power Services
2017. március 20.

A globális klímavédelmi célok elérése érdekében az atomenergiára és a megújuló energiaforrásokra egyaránt szükség van – jelentette ki Hárfás Zsolt, az atomenergiainfo.hu szakértője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Csak úgy lehet reálisan értékelni bármilyen energiaforrást, ha ismerjük a vonatkozó összes tényt, adatot. A Paks2-beruházás melletti legfőbb érv az, hogy számos nemzetközi tanulmány szerint

teljes üzemidőre számolva az atomerőművek tudnak legversenyképesebben termelni villamos energiát

– tette hozzá.

Megjegyezte: Németországban évente több ezer megawattnyi nap- és szélerőmű-kapacitást építenek be a villamosenergia-rendszerbe, ugyanakkor arról nem beszélnek a Paks2 ellenzői, hogy ennek az erőltetett megújulóenergia-támogatásnak az lett az eredménye: Dánia után a németeknél a legdrágább a villamos energia. Egy átlagos fogyasztó közel 94 forintot fizet egy KW/h villamos energiáért.

A megújuló energiaforrásokat Németországban tavaly 25,5, idén 27 milliárd euróval támogatják. Vagyis idén 8200 milliárd forintot fordítanak erre a célra, ami azt jelenti, hogy Németország évente négy új paksi blokkot építhetne meg – hozta fel példaként.

A szakember felhívta a figyelmet arra: Németországban évente növekszik a szén-dioxid-kibocsátás. Hiába vannak beépítve a hatalmas megújuló kapacitások, tavaly például a gázerőművek másfélszer több villamos energiát termeltek, mint egy évvel korábban.

Most adásban
Téma: Nemzetközi nyugdíjmegállapítás specialitásai – Kecskés Róbert főosztályvezető-helyettes, Nyugdíjbiztosítási és Adategyeztetési Főosztály
Ezt követő adásaink