Kultúra
Közlekedéstörténeti sorozatot indít a Közlekedési Múzeum
Közlekedési Múzeum/OPH Kép: pixabay.com
2017. március 20.

A Közlekedési Múzeum HajóHíd Estek című programsorozatának nyitó rendezvénye március 23-án, 18 órától kezdődik a múzeum gyűjteményéhez tartozó Kossuth Múzeumhajón.

A HajóHíd Estek című programsorozat eseményein a szakértő vendégek mellett színművészek, írók, képzőművészek, zenészek közreműködésével igyekeznek megidézni a korszakot versek, dalok és újságcikkek felidézésével.

A nyitóesemény témája a „Rákosi földalattija – Eredetileg szocreál műalkotásnak épült a 2-es metró”.

A közlemény szerint ma már kevesen tudják, hogy a metró építése Rákosi Mátyás idején, 20 évvel az 1970-es átadás előtt elkezdődött, és szinte teljesen feleslegesen ment el rá hatalmas mennyiségű pénz (2 milliárd forintot költöttek rá abban az időben, amikor 7-800 forint volt a havi fizetés), ugyanis az építkezést 1954-ben leállították. Addigra a magyar gyártmányú metrószerelvény prototípusa is elkészült, sőt a Kerepesi úti, bizánci stílusú templomra emlékeztető végállomása is, amit csak 1968-ban bontottak le, de például a Kossuth tér közelében épült szuperbiztos bunker ma is megvan. Ahogy a végállomásra tervezett szobrok jó része is, csak éppen nem a metró közelében.

Milyen elképzelésekkel építették Rákosi metróját; milyen gazdasági háttere volt egy ekkora beruházásnak; mi volt a cél, háborús készülődés vagy kulturált közösségi közlekedés megteremtése; hogyan befolyásolta volna Budapest városképét; milyen látható nyomai vannak ma is az ún. Rákosi-bunkertől kezdve a különféle szocreál szobrokig? - ezekről beszélget Honvári János gazdaságtörténésszel és Szabó Balázs építőmérnökkel Legát Tibor.

Sáfár-Kovács Zsolt színművész korabeli versekkel, lelkesítő mondókákkal, abszurd kordokumentumokból való felolvasással színesíti a beszélgetést. Láthatóak lesznek azoknak a műtárgyaknak a fotói is, amelyeket eredetileg a metró dekorálására szántak a feladatra felkért jeles képzőművészek - áll a tájékoztatásban.

Következő adásunk
Téma: Gyermeknap a Bikás Parkban – Kelemen Angelika szervező
Ezt követő adásaink