Közigazgatás
Egymilliárd a kapcsolati erőszak ellen küzdő krízisközpontokra
MTI Kép: pixabay.com
2017. március 29.

Az elkövetkező négy évben 1,16 milliárd forintot fordít a kormány a kapcsolati erőszak áldozataival foglalkozó telefonszolgálat fejlesztésére, valamint a területen dolgozó szakemberek képzésére ‒ mondta Novák Katalin család-, ifjúság-, és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár kedden.

Az államtitkár közölte, a projekt első lépéseként összegyűjtik az összes jó gyakorlatot a „terepről”, majd ezeket a nemzetközi sztenderdek alapján egységesítik. Olyan szakmai protokollokat dolgoznak ki, amelyek segítik a kapcsolati erőszak áldozataival foglalkozó szakemberek munkáját ‒ hangsúlyozta Novák Katalin, hozzátéve: ezen a téren

„mindenki startra kész”, az előkészítés már el is kezdődött.

A forrás egy részét az érintett területeken dolgozók képzésére, továbbképzésére fordítják: a gyermekvédelmi jelzőrendszer ötezer tagját, továbbá 250 pedagógust és 250 önkéntest készítenek fel arra, hogy felismerjék a kapcsolati erőszak jeleit ‒ illetve az azt megelőző állapotokat ‒, hogy az érintetteket segítséghez tudják juttatni, valamint hogy megfelelően viszonyuljanak az áldozatokhoz. Ezen felül a most is a rendszerben ‒ például telefonos segélyszolgálatnál ‒ dolgozó szakembereket is továbbképzik ‒ tette hozzá.

A fejlesztési forrás kedvezményezettje a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft., amely közvetítőként, szervezőként vesz részt a projektben. A szervezeten keresztül jut el a forrás teljes egésze azokhoz a szakemberekhez, akik jelenleg is már a kríziskezelés területén dolgoznak, legyen szó a kapcsolati erőszak, vagy például az emberkereskedelem áldozatainak segítéséről ‒ ismertette az államtitkár. Ez a szervezet közvetít a kríziskezelő szolgálatok fejlesztésében is, vagyis egyebek mellett a krízisközpontok, a titkos menedékház ‒ amely a közvetlen életveszély elől menekülő áldozatokat fogadja ‒ és az úgynevezett félutas házak fejlesztésében (ezekkel az áldozatok újrakezdését segítik, támogatott lakhatás formájában).

Magyar Idők/Mirko István

Novák Katalin kitért rá, hogy jelenleg is a Családbarát Ország üzemelteti az ingyenesen hívható Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot, amely a 06/80-20-55-20-as telefonszámon működik, napi 24 órában. Ennek az informatikai fejlesztése is megvalósul a projekt keretében, hogy jobb legyen az elérhetősége, például hogy az érintettek mobiltelefonos alkalmazáson keresztül is elérjék a szükséges információkat. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a fejlesztési konstrukciót az érintett szakmai és civil szervezetekkel egyetértésben, azokat bevonva dolgozták ki. A projekt célja a meglévő rendszer fejlesztése, vagyis hogy a területen most is dolgozó szervezetek és szakemberek kapják a legtöbb támogatást.

Ennek és egy másik, Biztos Menedék elnevezésű projektnek a nyomán az elkövetkező négy évben a kormány a fejlesztési forrásokból 2,8 milliárd forintot fordít a kapcsolati erőszak elleni fellépésre ‒ emelte ki. A korábbi eredmények közé sorolta, hogy önálló büntetőjogi tényállássá vált a kapcsolati erőszak, hogy 2016-ban a másfélszeresére emelték a krízisközpontok támogatását, a titkos menedékházét pedig a kétszeresére, továbbá két új félutas házat és egy krízisközpontot nyitottak meg. Soha ennyi forrás nem állt rendelkezésre erre a célra ‒ összegzett Novák Katalin. Elmondása szerint az anyagi elköteleződés is jelzi, hogy a

kormány szeretne minél hatékonyabban fellépni a kapcsolati erőszakkal szemben.

A forrásokkal, a szakmai és civil szervezetekkel való együttműködéssel ahhoz kívánnak hozzájárulni, hogy „az áldozatok minél inkább tudják, érezzék, hogy érdemi segítséget tudnak kapni”, és azt valóban meg is kapják ‒ húzta alá. A kormány emellett nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre is.

Kapcsolódó cikkek
Javul a hajléktalanok téli ellátása

A téli krízisidőszakban valamennyi olyan hajléktalannak jutott szállás, aki igénybe akarta venni ezt a szolgáltatást.

Most adásban
Téma: Az OPSON VII. nemzetközi akció – Leopold Róbert pénzügyőr őrnagy, vám- és jövedéki szóvivő, NAV
Ezt követő adásaink