Gazdaság
Takarékbank: A vártnál is erősebb volt az ipari termelés
Takarékbank/OPH Kép: Reuters
2017. április 5.

A várakozásoknál lényegesen jobban teljesített az ipar februárban ‒ közölte Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Mint mondta, noha a nyers adatok szerint a növekedés 2,7 százalékra lassult a januári 6,5 százalékról, a munkanaphatással megtisztítva a növekedés 7 százalék volt, amit a szökőnaphatás kiesése, valamint az eggyel kevesebb munkanap okozott. Hozzátette, kifejezetten bíztató, hogy

az előző hónaphoz képest szezonálisan és munkanappal kiigazítva 3,4 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Az ipari termelést a KSH előzetes közleménye szerint a vegyipar és a számítástechnikai, elektronikai termékek gyártása húzta, míg a járműgyártás nem mutatott érdemi növekedést. Az ipari termelés élénkülését a bizalmi és beszerzési menedzser indexek is előre jelezték, valamint az európai konjunktúra is határozottan élénkülni látszik. Az alacsony tavalyi bázis és egyes új élelmiszeripari és gumiipari kapacitások üzembe helyezése miatt idén 4-4,5 százalékra gyorsulhat a növekedés.

Lényegesebb gyorsulásra 2018-ban lehet számítani, amikor újabb jelentős autóipari kapacitások lépnek üzembe ‒ emelte ki Suppan Gergely.

Kapcsolódó cikkek
KSH: tovább gyorsult a termelői árak emelkedése

Februárban az ipari termelői árak átlagosan 4,0 százalékkal emelkedtek. A belföldi értékesítési árak átlagosan 7,0 százalékkal magasabbak voltak.

Nőtt az unió ipari termelése

Az Európai Unió ipari termelése 5,6 százalékkal volt nagyobb 2016-ban 2010-hez képest.