Külföld
Szijjártó: Európának nem érdeke konfrontálódni Törökországgal
MTI Kép: MTI/KKM
2017. április 18.

Európának minden olyan veszélyforrást el kell kerülnie, ami a Törökországgal kötött migrációs megegyezés felrúgását eredményezheti, a halálbüntetést azonban az európai integrációban nem tekintik elfogadhatónak – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Tata Consultancy Services sajtótájékoztatóját követően kedden Budapesten.

Szijjártó Péter a halálbüntetés törökországi visszavezetéséről szóló kérdésre válaszolva hozzátette: aki az európai integrációs formákkal való szorosabb együttműködésre törekszik, annak tisztában kell lennie azzal, hogy a halálbüntetést nem tartják elfogadhatónak az integrációban.

A török választás eredményéről a külügyminiszter azt mondta, Magyarországnak „nincs más dolga”, mint tiszteletben tartani a választás eredményét.

Szavai szerint nem szabad elfelejteni, hogy Európa a török elnök és kormány kezébe helyezte saját biztonságának kulcsát, amikor megkötötte a migrációs megállapodást. Ennek értelmében 3 milliárd euróért cserébe azt várja el a török kormánytól, hogy ne engedje a Törökország szomszédságából menekülőket vagy elvándorlókat Európa irányába – idézte fel a tárcavezető.

Európának az a legfontosabb, hogy nyugalom és stabilitás legyen Törökországban, mert addig lehet betartatni a megállapodást Ankarával – mondta. Senki sem szeretné, hogy adott esetben illegális bevándorlók százezrei, milliói induljanak Európa felé – tette hozzá Szijjártó Péter.

Most adásban
Téma: Az OPSON VII. nemzetközi akció – Leopold Róbert pénzügyőr őrnagy, vám- és jövedéki szóvivő, NAV
Ezt követő adásaink