Külföld
Kövér: Lengyelország és Magyarország nem lennének ugyanazok egymás nélkül
MTI Kép: magyaridok.hu
2017. április 18.

Lengyelország és Magyarország nem lennének ugyanazok egymás nélkül, nem tudnának megmaradni annak, amik a jövőben is lenni szeretnének - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke kedden a varsói szejmben, miután magas lengyel állami kitüntetést vett át.

Az Andrzej Duda lengyel államfő által "a lengyel-magyar együttműködés és baráti kapcsolatok fejlesztésében tanúsított kimagasló érdemekért" odaítélt Lengyel Köztársasági Érdemrend Parancsnoki Keresztjét Marek Kuchcinski lengyel házelnök adta át az Országgyűlés elnökének kétnapos lengyelországi látogatása első napján.

A kitüntetést megköszönő beszédében Kövér László a magyar-lengyel történelmi párhuzamokat áttekintve leszögezte: a magyar-lengyel barátság "nemcsak közép-európai, hanem európai, sőt talán világviszonylatban is különlegesnek, egyedülállónak számít". Hangsúlyozta: "Lengyelország és Magyarország, lengyelek és magyarok nem lennénk ugyanazok egymás nélkül".

Egymás támogatása nélkül megmaradni sem tudunk annak, amik pedig a jövőben is lenni szeretnénk:

múltunkra büszke, hagyományainkat és keresztény kultúránkat őrző, másokkal az egyenjogúságon és egyenrangúságon alapuló együttműködésre kész, de önazonosságunkat, szabadságunkat és függetlenségünket megtartó nemzetek" - húzta alá a házelnök.

Marek Kuchcinski laudációjában Kövér Lászlónak a lengyel-magyar parlamenti együttműködésben szerzett érdemeit méltatta, többek között azt, hogy lelkes támogatója volt a tavaly ünnepelt lengyel-magyar szolidaritás éve meghirdetésének. "Ma elmondhatjuk, hogy Kövér László házelnök úr Lengyelország nagy barátja" - jelentette ki Kuchcinski. A kitüntetésátadás előtt Kövér László, Marek Kuchcinski, valamint Stanislaw Karczewski lengyel felsőházi elnök stratégiai partnerségi megállapodást írtak alá, mely többek között a parlamenti elnökök közötti szoros együttműködést, a nemzetközi parlamenti fórumokon való közös fellépést is rögzíti. A parlamentek közötti kapcsolatok "nem attól válnak stratégiaivá, hogy ezt a dokumentumot aláírjuk, ez a megállapodás tulajdonképpen csak rögzíti a valóságos helyzetet" - értékelte az aláírást megelőző felszólalásában az Országgyűlés elnöke.

A megállapodás azt a közös szándékot fejezi ki, hogy a lengyel és a magyar parlamentközi együttműködést "ilyen szoros módon, ahogy ezt eddig is tettük, a jövőben is fenn tudjuk tartani" - hangsúlyozta Kövér László, megjegyezve: több év óta dédelgette a stratégiai partnerség gondolatát.

Stanislaw Karczewski kiemelte, hogy a dokumentum újabb lépést jelent a lengyel-magyar együttműködés szorosabbá tétele felé. Azt a célt szolgálja, hogy Lengyelország és Magyarország erősödjenek, erősödjön a közép-európai térség, az Európai Unió - hangsúlyozta. "Együtt akarjuk keresni az európai válságból kifelé vezető utakat" - húzta alá, megemlítve a visegrádi együttműködés fontosságát is.

A megállapodás értelmében a parlamenti elnökök minél gyakrabban találkoznak majd, véleményt cserélnek, és tájékoztatják egymást a törvényhozásban elfogadott dokumentumokról

- fejtette ki a lengyel szenátusi elnök.

Az ünnepség előtt Kövér László és Marek Kuchcinski megbeszélést folytattak, délután az Országgyűlés elnöke Stanislaw Karczewskivel tárgyal, és a két parlament lengyel-magyar baráti tagozatainak tagjaival együtt megkoszorúzza az ismeretlen katona sírját.

Szerdán az Országgyűlés elnöke előadást tart Az állam koncepciója Ratzinger bíboros/XVI. Benedek tanításai szerint című konferencián, amelyen a magyar és a lengyel házelnökök mellett felszólal Gerhard Ludwig Müller bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa is. Ezt követően Kövér László részt vesz a varsói magyar nagykövetség épületével szemközti oldalon felállított '56-os emlékmű avatási ünnepségén, majd Beata Szydlo kormányfővel tárgyal.

Most adásban
Téma: 75 éves a Kőbányai Gyöngyike Óvoda – Czanka Lajosné óvodavezető, Kőbányai Gyöngyike Óvoda
Ezt követő adásaink