Külföld
Török ügyvédi kamara: törvényellenes volt a voksok összeszámolása
MTI
2017. április 18.

Ellentmond a török választási törvénynek, hogy a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) a török elnöki rendszer bevezetéséről szóló vasárnapi referendumon úgy döntött, hogy érvényesnek tekinti azokat a voksokat is, amelyeket lepecsételetlen szavazólapokon adtak le – írta a török ügyvédi kamarák egyesülete (TBB) közleményére hivatkozva kedden a Hürriyet című török napilap.


A közlemény szerint nem az eredményt kifogásolják, de a törvény nyílt és súlyos megsértése befolyásolta a népszavazás kimenetelét, és ez nem hagyható figyelmen kívül. A szakmai szervezet arra szólította a YSK-t, hogy tegyen eleget alkotmányos felelősségének a referendumot illető panaszok elbírálásában. Máskülönben nem lehet beszélni jogos, igazságos és megbízható eredményről, olyan demokratikus államrendről, amelyben a jog uralma érvényesül ‒ tette hozzá a TBB.

A testület szerint a voksolás végeztével sok szavazóhelyiségben a pecsét nélküli szavazócédulák hátoldalát a szavazóbizottság utólag hivatalos pecséttel látta el a YSK döntésére hivatkozva.

Az elnöki rendszer bevezetését ellenző kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) már vasárnap este tiltakozott, választási csalás gyanúja miatt. A Hürriyet kedden arról is beszámolt, hogy Erdal Aksünger CHP-alelnök délután találkozik a YSK vezetőjével, Sadi Güvennel, majd a népszavazás érvénytelenítését kezdeményezi a testületnél.

Aksünger a Hürriyet szerint kedden arról beszélt, hogy a szavazóhelyiségként szolgáló 57 ezer iskola közül 10 900-ból érkezett panasz hozzájuk. „Az ügy már másik dimenzióba lépett, túljutott az egyéni bejelentések szintjén” – hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

Kapcsolódó cikkek
Szijjártó: Európának nem érdeke konfrontálódni Törökországgal

Európának az az érdeke, hogy Törökországban nyugalom és stabilitás legyen.

Várható-e változás a török kül-és belpolitikában?

Az elnöki hatalom kiterjesztéséről tartott népszavazás után nem várható változás a török kül- és belpolitikában - véli Egeresi Zoltán Törökország-szakértő.

A német kormány tudomásul veszi a referendum előzetes végeredményét

A német szövetségi kormány tudomásul veszi a törökországi népszavazás előzetes végeredményét és tiszteletben tartja a török polgárok azon jogát, hogy döntsenek hazájuk alkotmányos berendezkedéséről.

Az igenek kerültek többségbe Törökországban

Az alkotmánymódosítást támogató igen szavazatok kerültek többségbe vasárnap a Törökországban az elnöki rendszer bevezetéséről tartott népszavazáson.

Most adásban
Téma: Nemzetközi nyugdíjmegállapítás specialitásai – Kecskés Róbert főosztályvezető-helyettes, Nyugdíjbiztosítási és Adategyeztetési Főosztály
Ezt követő adásaink