Közigazgatás
Közérdekből nyilvános adat lehet a civil szervezetek külföldi támogatása
MTI/OPH Kép: OPH
2017. április 19.

Az Országgyűlés szerdán kezdi tárgyalni azt a kormánypárti törvényjavaslatot, amely a külföldi támogatások feltüntetésére kötelezné a civil szervezeteket. Mint azt Péterfalvi Attila a Rádió Orientnek elmondta, a törvény a finanszírozás nyilvánosságával az átláthatóságot növeli és arra ad garanciát, hogy egy 7,2 millió forintnál nagyobb külföldi támogatással rendelkező civil szervezetre vonatkozó adatok legyenek közérdekből nyilvánosak.

Az ülésnap reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd szavazással folytatódik. A képviselők ekkor szavaznak a kormány belügyi tárgyú törvénymódosító csomagjáról, továbbá arról a javaslatról, amellyel az állam ingyenesen a református egyház tulajdonába adja a geszti Tisza-kastélyt.

A határozathozatalok után kezdődhet általános vita a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatról, amelynek értelmében

minden olyan egyesületnek külföldről támogatott szervezetként kell regisztrálnia magát, amely 7,2 millió forintnál nagyobb külföldi támogatást kap.

Az előterjesztők egyike, Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese korábban erről azt mondta, hogy az elmúlt két évben különösen fontossá vált a külföldről támogatott civil szervezetek finanszírozásának átláthatósága, hiszen Magyarországnak ezen keresztül is meg kell védenie magát. A Soros György által támogatott szervezetek minden korábbinál élesebben támadják a magyar kormányt azzal a céllal, hogy szétzilálják a magyar határvédelem rendszerét és kikényszerítsék a bevándorolók szabad bejutását - jelentette ki, fontosnak ítélve, hogy minden esetben tudható legyen, kik a támogatók, függetlenül attól, hogy egy civil szervezet Soros Györgytől, oroszoktól vagy uniós tagállamból kap támogatást.

Közérdekből nyilvános adat lehet a civil szervezetek külföldi támogatása

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a Rádió Orientnek elmondta, a törvénynek a nyilvánosság és az átláthatóság megvalósulósítása a célja. "Az állampolgároknak alkotmányos joga tudni és megismerni, hogy egy ekkora - 7,2 millió forint feletti - külföldi támogatással rendelkező szervezetnek ki áll a finanszírozása mögött."

Mint mondta, ezek a civil szervezetek nem minősülnek közfeladatot ellátó szervnek, így nem vonatkozik rájuk a közérdekű adatok nyilvánosságát szabályozó törvény. "Mégis olyan tevékenységet látnak el, amely felveti a kormányzat befolyásolásának képességét. Hiszen nyilvánvaló, hogy ekkora mértékű támogatással már megkíséreletik a döntéshozók befolyásolását."

Ezen változtathat, ha közérdekből nyilvános adatnak minősítik a civil szervezeteket

egy meghatározott összegen felüli külföldi támogatás esetén.

A finanszírozás nyilvánossága az átláthatóságot biztosítja vagy növeli

- mutott rá Péterfalvi Attila.

Az ülésnap hátralévő részében további nyolc indítvány kerül terítékre, köztük például a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozásáról szóló törvényjavaslat általános vitája.

A parlament csütörtökön újabb nyolc előterjesztést tárgyal, majd az ülés április 24-én kérdésekkel és azonnali kérdésekkel ér véget.

Következő adásunk
Téma: A főváros leghosszabb sugárútjáról nyílt kiállítás – Ughy Attila polgármester, Gajda Péter polgármester, Budapest Főváros XIX. Kerület Kispest Önkormányzata és Bácskai János polgármester, Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata
Ezt követő adásaink