Kultúra
Újabb magyar közösségekre bukkantak Argentínában
OPH Kép: facebook.com/zsondamarkargentina
2017. április 19.

Három argentin tartomány emigráns magyarságát térképezte fel Zsonda Márk néprajzkutató. A Mikes Kelemen Programban többek között két újabb magyar közösségre bukkant, koordinálta egy mozgó magyar könyvtár létrehozását és egy emigráns magyarok által épített, az óhaza néhány sajátosságát magán viselő épület hazahozatalán is dolgozott - számolt be a szakember a Rádió Orienten.

Magyar közösségeket ébresztett öntudatra, - mondta el, egy hónappal a hazatérése után.

Korábban három alkalommal járt Argentínában a Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíj elnyerésével Zsonda Márk néprajzkutató. Azonban most nem a korábban már felkutatott Chaco-i magyarság közösségi életének szervezése volt a feladata. A szakember megbízatása ez alkalomal a dél-amerikai ország más területein élő, eddig még nem ismert emigráns magyar csoportok feltérképezése mellett a Mikes Kelemen program keretében e közösségek tárgyi emlékanyagainak számbavétele volt. Továbbá a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum programján is dolgozott, melynek célja az amerikai magyar emigráns közösség életmódját dokumentáló épületek és berendezési tárgyainak hazahozatala. Zsonda Márk ezúttal

Zsonda Márk érdekességként említette, hogy manapság a dél-amerikai államban egyfajta reneszánszát éli a családi gyökerek számbavétele, és bár az ott élő emberek argentín identitása erős, ugyanakkor büszkék őseik származására és ezt szeretik is hangsúlyozni.

A Chaco tartományban élő magyarok - akiket korábban ő maga szervezett közösségé - mára gyakorlatilag már önállóan működnek. Ápolják magyar hagyományaikat, közösen ülik meg a nagyobb ünnepeket. - emelte ki a Rádió Orient vendége. Arra azonban most volt először lehetősége, hogy megvizsgálja mikor és hogyan kerültek Argentínába, miként élnek napjainkban a sokadig generációs magyar leszármazottak.

Mendozába - amely egy turisztikai nagyváros - az első világháborút követően érkeztek az első emigráns közösségek hazánkból, azonban ez a szám jelentősen növekedett a második világháborút követően, majd az '56-os események nyomán. Itt lényegesen nehezebb dolga volt a kutatónak, hiszen a Mendozában élő magyarok nem is tudtak egymásról. Mint elmondta a viszonylag frissen betelepült generációk még bírnak a magyar nyelv ismeretével - amelyet a fiatabb korosztálynak is igyekeznek továbbadni - mindez megkönnyíti a közösség építést. Zsonda Márk hangsúlyozta: eltávozása óta a mendozai csapat száma megduplázódott és már kidolgozott, tematikus közösségi programjuk van az egész esztendőre nézve.

Misiones tartomány az előző kettőtől merőben eltérő világ, trópusi őserdő jellemzi, ahol az apró falvak elszórtan, egymástól 10-20 kilométerre találhatóak meg. Az alapvetően itt élő agrárnépesség viszont jó internetes lefedettséggel rendelkezik, így többen már kapcsolatba is léptek a világhálón keresztül Magyarországon élő rokonaikkal. Zsonda Márk elmondta:

kutatásai során olyan nevekkel találkozott, mint Csatlós, Csata, Kulcsár vagy Tóth, és meglepő módon a tartomány parlamenti képviselője is magyar származású.

Azonban egy tiszteletbeli konzulátus felállítása rendkívül fontos lenne ahhoz, hogy ezek a közösségek együtt tudjanak működni - hangsúlyozta a szakember. Ezenkívül itt található az az 1917-ben épűlt ház is, amelyet a szentendrei Skanzen fog hazaszállítatni. A ház különlegessége, hogy a hazai nosztalgiának megfelelően úgy néz ki, mint egy régi magyar parasztház, azonban az argentin időjárásnak megfelelően az idők során átalakították, és mára többek között lapostetővel és vízgyűjtővel egészült ki.

Téma: Aki újabb emigráns magyar közösségeket talált Argentínában
Vendég: Zsonda Márk néprajzkutató
A műsort vezeti: Adorján András
01:07 Mikes Kelemen Program
03:24 A korábbi három út eredményei Chaco provinciában
08:56 Mendoza provinca
12:21 Bevándorlási adatok
16:14 Misiones provincia
30:34 Anyagi felfedezések
35:13 Tervek a jövőre nézve
Következő adásunk
Budapest Főváros Kormányhivatala rádiós híradója
Ezt követő adásaink