Külföld
Brexit ‒ Londonban egyeztet a jövő héten az Európai Bizottság elnöke
MTI Kép: Pixabay
2017. április 20.

Theresa May brit miniszterelnök meghívására Londonba látogat április 26-án és előkészítő megbeszélést folytat a Nagy-Britannia európai uniós kiválásáról (Brexit) folytatandó tárgyalásokról Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke - közölte Mina Andreeva bizottsági szóvivő csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatóján.

A szóvivő elmondta, Junckert az Európai Unió Lisszaboni Szerződésének a tagországok kilépését szabályozó 50. cikkének megindítását előkészítő londoni megbeszélésére elkíséri Michel Barnier, a kilépési feltételekről Londonnal folytatandó tárgyalások munkacsoportjának az uniós bizottság által delegált vezetője.

A Nagy-Britannia kilépésével 27 tagúra csökkenő Európai Unió intézményeinek vezetői közül Juncker a harmadik, aki Londonba látogat, hogy megbeszéléseket folytasson a kilépési tárgyalásokról. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke április 6-án, Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke pedig április 20-án találkozott Theresa May miniszterelnökkel.

May kedden bejelentette, hogy előrehozott választásokat kezdeményez, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy a jelenleginél erőteljesebb választói mandátummal szeretné elkezdeni a brit EU-tagság megszűnéséről folytatandó tárgyalássorozatot az Európai Unióval.

A brit törvényhozás alsóháza szerdán jóváhagyta az előrehozott parlamenti választások kiírását június 8-ára.

Az Európai Unióban maradó huszonhetek vezetői április 29-én terveznek rendkívüli Brexit-csúcstalálkozót Brüsszelben. A kilépésről folytatott tárgyalások a nagy-britanniai választás után kezdődhetnek meg.

Kapcsolódó cikkek
Elindult a Brexit

Theresa May aláírta a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását bejelentő levelet.

II. Erzsébet is szentesítette a Brexitet

Törvényerőre emelkedett csütörtökön a londoni parlament által hozott felhatalmazás.

Elindul a Brexit

A felsőház hétfő éjjeli végszavazásával véget ért a többhetes parlamenti eljárás.

Történelmi hiba volt Brexit?

„Történelmi hiba volt”, hogy a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazáson a többség a kilépésre voksolt ‒ mondta John Major, volt brit miniszterelnök.

Brexit - Megkezdődött a kilépési folyamathoz szükséges vita

Theresa May a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye alapján értesítést küldhet Brüsszelnek, hogy az Egyesült Királyság ki akar lépni az EU-ból.

Következő adásunk
Téma: Gyermeknap a Bikás Parkban – Kelemen Angelika szervező
Ezt követő adásaink