Kultúra
„Hajnalodik 1956‒2016' kiállítás a Cinepolitica Nemzetközi Filmfesztiválon
Balassi Intézet Kép: Balassi Intézet
2017. április 20.

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet a magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából több rendezvényt is szervezett az elmúlt évben. Az eseménysorozat záróakkordjaként, valamint a Cinepolitica Nemzetközi Filmfesztivál kísérő programjaként 2017. április 20-án, csütörtökön, 17 órakor kerül sor a Hajnalodik 1956‒2016 című tárlat megnyitójára.

A rendezvényen Copel Moscu fesztiváligazgató mond beszédet. A kiállítás Bodnár Zita, Simándi Irén, Tulipán Éva kurátori munkájának köszönhető, grafikustervezője Czakó Zsolt. A tárlat létrejöttét az 1956-os Emlékbizottság támogatja.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc drámai eseményei szinte minden családban sorfordítóak voltak, máig kihatnak. Vannak, akik 60 év után is képesek a forradalmi napok legapróbb részleteit is felidézni és vannak, akikben inkább már csak hangulatok, érzések, homályosodó emlékképek élnek. Vannak családok, akik még mindig alig mernek beszélni a régmúlt eseményeiről és vannak, akik kötelességüknek érzik, hogy a családi legendárium fontos része legyen mindaz, ami 1956-ban történt.

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet most nyíló kiállításának központi gondolata az emlékezés és ennek szinte minden aspektusa. A tények és az érzelmek, a személyes sorsok, életutak emléktöredékei alkotják a tárlat gerincét. A különleges, egyedi tervezésű installációk segítségével bemutatott fotók, korabeli napló-, levél-, irodalmi töredékek biztosítják az egyedülálló élményt a tárlat látogatóinak. Az érzelmek kutatása a közelmúlt történeti vizsgálódásaiban is egyre jelentősebb szerepet kapott, ehhez a trendhez igyekszik a kiállítás a maga eszközeivel kapcsolódni, bemutatni a (részben) ismert tényszerű elemek mellett az eseményekben megjelenő (jórészt pozitív) érzelmeket.


A tárlat segít emlékezni, újra átélni vagy megsejteni valamit a forradalmi napok történéseiből, az emberek lelkesedéséből, a szabadságvágyból, a félelmeket leküzdő bátorságból, a reményből, a hit és a kétely örök harcából, a közös célért születő egységből.


A kiállítás április 23-ig látogatható.

Most adásban
Téma: Az OPSON VII. nemzetközi akció – Leopold Róbert pénzügyőr őrnagy, vám- és jövedéki szóvivő, NAV
Ezt követő adásaink